Lærerarbejdspladser
5   399

De fysiske rammer 
om lærerarbejdspladser 
bliver en lokal strid

KL lover ikke kontorarbejdspladser til alle lærere fra 2014. Det bliver op til de enkelte kommuner, men DLF kræver, at arbejdspladserne etableres, som følge af lovindgrebet.

»Jeg tror bestemt ikke, at der vil være fuld tilstedeværelse på alle skoler i 2014«, siger KL's formand for Børne- og Kulturudvalget, Jane Findahl, SF.

Hun fortæller, at folkeskolereformen lægger op til, at lærere og elever skal være mere sammen, og at lærerne skal være mere til stede på skolen, men det bliver op til den enkelte kommune og skole at udmønte hvordan, »ud fra den hovedvej som Folketinget har givet os«.

Artiklen fortsætter under banneret

KL om fuld tilstedeværelse på skolen


»Arbejdet foregår på skolen, medmindre ledelsen beslutter andet«.

Sådan står der i KL's fortolkning af lovindgrebet fra april i år, hvor de nye arbejdstidsregler for lærere blev besluttet.

Desuden har lærerne ret til at få en opgaveoversigt forud for skoleåret med en overordnet angivelse af de forventede arbejdsopgaver. Her står: »Det forudsættes, at ledelse og lærere har dialog om opgaverne«.

Kilde: KL

DLF's formand, Anders Bondo Christensen, siger, at det er kommunernes ansvar at sørge for lærerarbejdspladser. »Fuld tilstedeværelse er en forudsætning af lovindgrebet, og så må vi sørge for at sikre, at lærerne har nogle ordentlige rammer. Det var KL på vegne af kommunerne, der insisterede på dette og lockoutede lærerne for at få det igennem«, siger lærernes formand.

Derfor har skoleledere og lærere krav på ordentlige arbejdspladser.

»Det er det, lærerne har at holde sig til. Arbejdstiden er, fra man møder, til man går - og det er ikke 48 lærere på lærerværelset med egne computere, stilehæfter og leverpostejmadder«.

DLF vil kræve, at lærerne har individuel arbejdsplads, og at teamet har muligheder for at kunne sidde og arbejde sammen. Hvis kommunerne ikke har pengene, må det på finansloven, mener DLF-formanden.

»Vi tager det som en fuldstændig forudsætning. Hvis man er ansat på rådhuset, skal man ikke slås for sin arbejdsplads. Det her skal bare være i orden«, mener Anders Bondo.

KL: Brug skolen anderledes

Jane Findahl vil ikke love konkrete rammer for lærerarbejdspladserne.

Fysisk arbejdsmiljø - udpluk af krav:

Arbejdspladser kan etableres enkeltvis på skolen eller samlet i et stort lokale. Lærerarbejdspladser er omfattet af Arbejdstilsynets bekendtgørelse om faste arbejdssteders indretning. Kravene til indretning gælder, hvis læreren arbejder en-to timer dagligt ved arbejdspladsen. Der er 14-15 forskellige regelsæt, der handler om arbejdspladsens indretning.

Bordet skal let kunne indstilles, hvis det benyttes til forskellige arbejdsopgaver eller af forskellige personer. Det er ikke et krav, at der skal være hæve-sænke-borde. Det er dog som hovedregel nødvendigt, hvis forskellige personer bruger bordet, da sidde- og arbejdshøjde skal passe til brugere af bordet. Man bør kunne tilpasse bordene i højden fra 60 til 122 cm.

Stolesædet skal kunne indstilles i højden. Stoleryggen skal kunne indstilles i højden og kunne skråtstilles.

Der skal være tilstrækkeligt dagslys og suppleret med kunstlys i nødvendigt omfang. For eksempel anbefales 500 lux til kontorarbejde.

Medarbejderen skal have adgang til aflåst skab, og det er ikke tilladt at spise ved arbejdsbordet.

Læs om faste arbejdssteders indretning på www.arbejdstilsynet.dk

»Med fuld tilstedeværelse tror jeg ikke, at man skal forvente deciderede kontorarbejdspladser, som hvis man sad på kommunen«, siger hun.

»Skolerne skal se på, hvordan lærere og elever kan bruge mere tid sammen, og om der er eksisterende lokaler, der kan bruges anderledes eller mere, end man gør i dag. Når det er afklaret, skal skolerne finde ud af, hvad det kræver af fysiske ombygninger. I gennemsnit har kommunerne de seneste seks år brugt fire milliarder kroner om året på at bygge om. Der er rigtig mange skoler, der er meget moderniserede«.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ