»Det er vigtigt, at vi har Arbejdstilsynet«

Norddjurs Kommune var gået i gang med at se på standarden af sine bygninger, da Arbejdstilsynet kom på uanmeldt besøg på Auning Skole. Planen skal blandt andet bruges til at tænke ventilation ind, hver gang skoler bygges om. Formand for børne- og ungdomsudvalget i Norddjurs Mads Nikolajsen interviewes.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Skolen med den største røde smiley

? Hvad tænkte du, da du hørte, at Arbejdstilsynet har givet Auning Skole 12 påbud?

! »At problemerne skal løses, og det hurtigst muligt. Og at vi må have overblik over, om der kan være problemer andre steder«.

? Hvad er i dine øjne værst: At rundsaven i sløjd ikke var afskærmet eller den dårlige luft i undervisningslokalerne?

! »Jeg har ingen skala, der kan sammenligne de to påbud. Men mangler med afskærmning må bare ikke forekomme. Den fejl kan så rettes umiddelbart. Luftkvaliteten er mere kompleks. Problemet kan løses midlertidigt, mens vi venter på, at håndværkerne går i gang med at etablere ny ventilation. Men det har gjort undervisningen besværlig med heftig udluftning, bindinger i dagligdagen og udeordning i frikvartererne«.

? Hvorfor skal der et besøg af Arbejdstilsynet til, før I gør noget ved skolens ventilation?

! »Sådan er det heller ikke. Vi havde faktisk sat gang i en udredning af standarden af vores skoler og daginstitutioner, da Arbejdstilsynet kom på besøg. Bygningskravene skærpes løbende, og Auning Skole har fået bygget om og til i flere omgange. Andre skoler i regionen har også fået påbud om indeklimaet. Men det er vigtigt, at der er et arbejdstilsyn, og at vi har en sikkerhedsorganisation på stedet«.

? Når Auning Skole får hele 12 påbud, er det så udtryk for, at I lader stå til ud fra devisen: Går den, så går den?

! »Nej, som sagt har vi sat gang i en udbygnings- og renoveringsplan, der blandt andet omfatter ventilations- og lydforhold, vedligehold og pædagogiske overvejelser for samtlige skoler og daginstitutioner i Norddjurs. Planen indeholder forslag for en halv milliard kroner og skal være en kilde til næste års budgetlægning«.

? I har fået forelagt tre ventilationsløsninger til Auning Skole, hvoraf den ene ville kræve så store bygningsmæssige ændringer, at I ikke har regnet på prisen. Den anden er et centralt ventilationsanlæg til knap 6,2 millioner kroner og den tredje et decentralt anlæg til lidt over 5,6 millioner kroner. Hvorfor vælger I det dyreste af de to anlæg?

! »Vi har valgt det centrale anlæg, fordi det både giver god luft i hele lokalet og genvinder fugten, så risikoen for meget tør luft i vinterperioden er minimal. Desuden er det billigere i drift og vedligehold end et decentralt anlæg. Vi henter beløbet på anlægskontoen og skal ikke skære i undervisningen, men for de penge kunne vi nærmest have etableret en børneby, hvor vi flytter en daginstitution ind på en mindre skole. Men vi har også valgt at lave ventilation på hele skolen og ikke kun i de lokaler, Arbejdstilsynet gav påbud om«.

? Hvad har I lært af denne sag?

! »At nogle bygningsvilkår er meget komplekse, fordi regler skærpes, og bygninger bliver ældre. Og at vores initiativ med at få et overblik over bygningsmassen for børn og unge er den rigtige vej at gå. Det er vigtigt, at vi tænker ventilation ind, hver gang vi bygger om på en skole«.

? Hvornår kan elever og lærere på Auning Skole trække vejret i luft af god kvalitet?

! »Jeg regner med, at ventilationsanlægget er klar efter sommerferien 2014. Af hensyn til arbejdsmiljøet lægger vi vægt på, at håndværkerne overvejende arbejder i perioder uden elever på skolen«.