Sådan bliver udgifterne for forskellige medlemsgrupper i DLF, når konflikten er overstået.

Sådan bliver konfliktlånene

Fra den 20. april kan lockoutede DLF-medlemmer søge om lån via DLF's hjemmeside. Er konflikten ikke overstået denne dag, får alle lockoutede lærere mulighed for at låne 18.150 kroner til at dække næste måneds udgifter. Forudlønnede medlemmer, der allerede har lånt én gang, får tilbudt endnu et lån.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lånet skal tilbagebetales med en rente på 4,55 procent per år over fire år. Ved en måneds konflikt medfører det en ydelse på lånet på 420 kroner om måneden.

"Det er mange penge", siger formand for organisationsudvalget Per Sand. "DLF's kongres ændrer formentlig på det kontingent, vi kender i dag. Ved hjælp af det konfliktkontingent, de ikke-lockoutede vil blive opkrævet, satser vi på at lette den samlede byrde for de medlemmer, der har været lockoutet".

Din økonomi under en konflikt

Eksempel 

DLF har lavet følgende regneeksempel: Hvis konflikten skulle slutte den 17. april vil det betyde, at mange medlemmer har lånt 825 kroner til 12 dages konflikt. Dermed har hvert medlem optaget et lån på 9900 kroner.

Lærerforeningen regner med at nedsætte medlemskontingentet for lockoutramte medlemmer. Per Sand forventer, at lærerne ikke kommer til at have mere end godt 300 kroner som merudgift lige meget, hvor længe konflikten varer.

"Hvis konflikten varer to måneder, så vil det sandsynligvis betyde, at man skal betale tilbage over otte år. Hvis den varer en måned, vil tilbagebetalingen foregå over fire år. Varer konflikten kun 12 dage, forventer vi, at man kan betale lånet tilbage over blot to år", siger Per Sand.

Hvis man ikke ønsker lån

Det er op til den enkelte at vurdere, om man ønsker at låne penge af DLF eller ej. Nogle lockoutede lærere vil måske ikke have behov og lyst til at stifte gæld i forbindelse med konflikten. Per Sand forventer, at kontingentet for alle medlemmer vil blive sat ned efter konflikten. 

"Hvis man ikke får lån, bærer man en større økonomisk byrde under  konflikten end dem, der arbejder eller optager lån", siger Per Sand og forventer, at kontingentændringerne og tilbagebetalingen af lån begynder umiddelbart efter, de lockoutede medlemmer igen begynder at få løn.

Ikke-lockoutede skal betale konfliktkontingent

De medlemmer, der ikke er ramt af lockout og arbejder og får løn under konflikten, vil efter konflikten skulle betale et konfliktkontingent.

"Alle er en del af konflikten, og denne gruppe har haft den fordel at få løn frem for at skulle optage et lån. I princippet kommer folk til at betale det samme for konflikten. Det endelige beløb, som de der ikke har været ramt af lockouten, skal betale i kontingent, kan vi først vide, når konflikten er afsluttet", siger Per Sand.

Deadline for ansøgning om lån 

Medlemmerne kan løbende søge om at få lån. Det vil sige, at hvis en lærer i første omgang vil forsøge at klare sig uden at optage lån, så kan den pågældende godt på et senere tidspunkt i konflikten ansøge om et lån. Man kan dog ikke søge om lån senere end 14 dage efter konfliktens ophør.

Forlader man DLF i forbindelse med et jobskifte, hvor man skal være medlem af en anden fagforening, er man stadig bundet af lånet.

"Hvis man har taget et lån, skal man betale det tilbage. Også selv om man ikke længere er medlem af DLF", siger Per Sand.

Medlemmer og kredse har allerede nu stillet en lang række spørgsmål om DLF's konfliktlån. Spørgsmål og svar bliver løbende samlet op på DLF's hjemmeside (se link til højre).

Læs mere

Spørgsmål og svar om lockout