DLF
207   3544

Din økonomi under en konflikt

Hvis den netop varslede landsdækkende konflikt bliver en realitet, ydes lærerne konfliktstøtte. I tilfælde af en langvarig konflikt, bliver det i form af en låneordning. BEMÆRK - denne artikel er ikke længere aktuel - læs her, hvad konflikten kom til at koste hver enkelt medlem:

Hvis KL sender samtlige overenskomstansatte lærere i
konflikt, vil medlemmerne ikke få løn, men blive delvist kompenseret med støtte fra DLF. Lige nu ruster Danmarks Lærerforening sig til en længerevarende konflikt for op mod 43.000 medlemmer. Formand for Organisationsudvalget Per Sand understreger, at en konflikt altid vil koste medlemmerne penge, og låneordningen vil være en fordel for medlemmerne.

Det er varigheden på en eventuel konflikt, der afgør om Hovedstyrelsen sætter låneordningen i værk.

Artiklen fortsætter under banneret

"Hvis konflikten kun kører to eller tre dage, så er det slet
ikke sikkert, vi sætter lånemuligheden i sving. Så tackler vi det sikkert på en anden måde", siger formand for Organisationsudvalget i DLF Per Sand.

Færre penge til lærerne under konflikt

I de få fortilfælde, hvor mindre grupper af DLF-medlemmer
har været i konflikt, har DLF udbetalt konfliktstøtte, der svarer til lærernes normale løn. Sådan bliver det ikke, hvis KL vælger at lockoute samtlige  overenskomstansatte lærere i forbindelse med forhandlingerne om lærernes  arbejdstid. 

DLF's hovedstyrelse har besluttet, at alle lærere ved denne konflikt får 1500 kroner om dagen. En gennemsnitlærerløn er til sammenligning omkring  1800 kroner om dagen, mens en ledig får dagpenge, der svarer til cirka 800 kroner.

Da medlemmerne med den nye model låner pengene af Danmarks Lærerforening, og dermed får pengene uden at skulle betale skat, svarer det til et lån på 825 kroner per arbejdsdag - hvilket svarer nogenlunde til
begyndelseslønnen for en lærer.

Det er op til det enkelte medlem, om man ønsker at låne pengene eller ej.

"Et konfliktlån, hvor medlemmerne får det samme i hænderne, som hvis vi gav støtte, kan strække meget længere. På den her måde kan en storkonflikt køre i ihvert fald 50 dage", siger Per Sand.

Sådan er reglerne under en lockout

Når arbejdsgiveren har lockoutet dig, betyder det, at du ikke må komme på arbejdspladsen - du er lukket ude.

Arbejdsgiveren har ret til at inddrage dine nøgler, din
arbejdsgiverbetalte mobil og iPad, din hjemmearbejdsplads og til at lukke intra-nettet.

I princippet er din ansættelse ophørt i konfliktperioden. Der er tale
om et ophold i ansættelsen eller om en suspension. Men det betyder faktisk, at arbejdsgiveren skal opgøre medarbejdernes arbejdstid og at de medarbejdere, der har overtid, skal have det udbetalt.

Hvis du er på barsel eller har orlov uden løn, kan du under lockouten holde din barsel/din orlov.

Tjenestemænd skal udføre deres normale arbejde under en lockout. Det er ledelsen, der råder over tjenestemændene, men de må ikke udføre anden slags arbejde, end de plejer. Tjenestemændene udfører ikke konfliktramt arbejde - de
er altså ikke "strejkebrydere".Under en lockout må tjenestemænd gerne holde ferie. De er jo ikke omfattet af lockouten og kan derfor heller ikke få erstatningsferie bagefter.

De overenskomstansatte, der er lockoutede, må ikke holde ferie under lockouten. Ferien bliver suspenderet. De har så ret til erstatningsferie bagefter.

Hvis du er overenskomstansat og har bestilt en rejse, der ligger i
lockout-perioden, kan du få et økonomisk tab, hvis du ikke kan afbestille rejsen og på den måde få pengene retur. Dette tab skal du selv dække.

Skoleledelsen kan beslutte at lukke skolen og sende tjenestemændene hjem. Hvis der for eksempel er så få tjenestemænd, at ledelsen vurderer, at ingen undervisning reelt kan foregå på skolen.

Hvis du er i tvivl om noget under lockouten, kan du finde oplysninger på dlf.org, hvor der vil komme detaljerede vejledninger, om hvordan du skal forholde dig under konflikten. Du kan også følge med på folkeskolen.dk,  hvor der løbende vil komme artikler og informationer. Er du stadig i tvivl, skal du kontakte din kreds.

Foreningen for Yngre Læger har tidligere anvendt samme model, og det har blandt andet været det, der har fået hovedstyrelsen til at overveje at bruge lånemodellen.

Konflikt koster

Hovedstyrelsen har endnu ikke taget stilling til, hvordan lånet skal tilbagebetales. Ingen medlemmer skal jages fra hus og hjem, men en konflikt vil altid koste penge.

"Heldigvis er vi mange om at dele byrden. Nogle vil miste penge
ved, at støtten/lånet ikke er på niveau med lønnen, men det vil blive korrigeret efterfølgende ved, at dem, der ikke er i konflikt, også kommer til at betale konfliktkontingent efter konflikten", siger Per Sand.

Ledige medlemmer kan også blive ramt af konflikten. En særlig regel betyder, at hvis 65 procent af en A-kassens medlemmer rammes af
konflikt, bliver ledige medlemmer også sendt i konflikt og får dermed ikke
dagpenge i konfliktperioden.  For denne gruppe bliver der ikke tale om et lån.

"Bliver det tilfældet, ydes der til denne gruppe en konfliktstøtte på dagpengeniveau", siger Per Sand.

 

 

 

 

 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ