Klik videre på billederne og læs, hvorfor lærere, elever og studerende var mødt op

Tusinder demonstrerer foran Christiansborg for lærerne

Trods sne og bidende kulde var tusindvis af mennesker i dag mødt op på Christiansborg Slotsplads i København for at demonstrere under parolen ’Vi vil undervise – ikke konflikte’. Busser fulde af lærere, men også elever, forældre, sygeplejersker, pædagoger og andre faggrupper mødte op for at støtte op om lærerne og den danske model.

Publiceret Senest opdateret
"Jeg er her, fordi jeg er fortvivlet over folkeskolens fremtid både på mine egne vegne som lærer, men også for mine børn", siger Margit Wichmann Hansen, som er lærer på Tjørnegårdsskolen i Gentofte. "Jeg har altid været stolt af folkeskolen og taget diskussioner med folk, der ikke ville vælge folkeskolen. Men nu vil man vil tage børnene som gidsler i forhold til en økonomisk krise. Og så bliver jeg i tvivl, om folkeskolen bliver ved med at være god".
Mette Olesen (til venstre) går på Den Frie Læreruddannelse i Ollerup. "Jeg er i praktik i øjeblikket og kan virkelig se, hvordan det er at være lærer. Jeg har en meget ordblind dreng i klassen, og en med diagnoser og nogle rigtige 12-tals elever. Hvis jeg skal lave undervisning, der tilgodeser dem alle sammen, så kræver det meget forberedelse. Hvis man ikke har tid til det, så kan det ikke blive kreativ undervisning". Hun er her både for lærernes sag, og fordi hendes mor Inger Jensen er sygeplejerske. Inger Jensen frygter, at det bliver sygeplejerskernes tur næste gang. "man begraver den danske model. Jeg har været med i 1995, 1998 og 2008 og jeg var selv lockoutet i 1995. Men denne her konflikt er meget værre, fordi man fuldstændig blander reformer og overenskomst sammen og ødelægger den danske model"
Laura Oxvig går i 9. klasse på Christianshavns Skole. "Jeg er her for at støtte lærerne og fordi jeg er imod heldagsskolen. Den vil tage alt for meget af det sociale liv uden for skolen". Hendes egen mor er lærer, og hun kan ikke se, hvordan hun skal kunne arbejde mere. "Lærerne bruger rigtigt meget tid på forberedelse og de har mange møder. Det er nødvendigt, hvis undervisningen skal være god", siger hun.
"Jeg er her i dag, fordi jeg er imod den måde KL vil ødelægge skolen. Og jeg bryder mig ikke om at blive lockoutet", siger Jens Hansen, som er lærer på Dragør Skole Syd. Han har taget sine børn Lauge og Dagmar med for at de kan se, hvordan man viser sin utilfredshed på en stille og rolig måde i et demokrati. Hverken Lauge eller Dagmar, som går i henholdsvis 4. og 1. klasse synes, at heldagsskolen er en god ide. "Det er sjovt at gå i skole, men ikke i flere timer end nu", siger Lauge. Og Dagmar tillægger "Man skal jo også have tid til at være sammen med sin familie".

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Når det gælder den danske model og demonstrationer i snevejr, så skal man stå tæt sammen", lød det fra Sebastian Dorset, der styrede slagets gang på Slotspladsen. Og det var der også grund til, for store snefnug hvirvlede gennem luften, og minusgraderne kunne mærkes i fødder og hænder. Outlandish kunne heldigvis få folk til at hoppe og vifte med armene til deres tunge rytmer og sange om sammenhold og kærlighed.

Det afsjælede legeme af den danske model Demonstrationen startede allerede 16.15 på Rådhuspladsen, hvor Frederiksberg Lærerforenings bar omkring med en hvid kiste med det næsten afsjælede legeme af Den danske Model. Formand Ane Søegaard iført rød, guldbroderet kardinalhat og messehagel kunne fortælle om den hårdt sårede model. "Pinsen står for døren, og vi håber på en genopstandelse. Vi vil gerne give lidt hjælp til Ziegler, så fællesskabet kan komme op at stå igen", forklarede hun.

 

Bus efter bus kørte frem og ud kom hele lærerværelser klar til at demonstrere iført flyverdragter, huer og kæmpe luffer for at holde varmen.

Bondo: Regnedrengene ved ikke hvad begejstring er Fra Rådhuspladsen gik turen til Christiansborg Slotsplads, hvor fagforeningsformændene gik på talerstolen efter Outlandish havde varmet de demonstrerende lidt op. Den første var DLF's formand Anders Bondo, som blev råbt og hujet frem med taktfaste 'Anders, Anders, Anders'. "Der spilles rigtig højt spil i disse dage. Man tror, at vi skal tilbage til industriledelsen, men man har fuldstændig misforstået. I de røde bygninger her bag mig - Finansministeriet - der sidder de og tænker på tal og tal og tal. De aner ikke, hvad begejstring og engagement er. Og det er jo det, der skaber den gode skole. De spiller hasard med folkeskolens fremtid i øjeblikket. Men det, at I er her i dag, det er det stærkeste signal, vi kan give", lød det i en kort, fyndig tale fra formanden, som fik et øresønderrivende bifald. Han var tydeligt glad og berørt ved udsigten over det bølgende landskab af en stopfuld plads. Bannere med 'Magtens Corydoridon', faner fra Dansk Sygeplejerråd, Socialpædagogerne og lærerforeningerne og alverdens kreative og humoristisk plakater med Michael Ziegler, der holder sig for ørerne, 'Forberedelse fremme forståelse' og 'Gæk, gæk, gæk, Corydon gå væk'.

Støtte fra de andre forbund Handelsskolelærernes formand og Gymnasielærernes formand udtrykte begge fra talerstoler bekymring for, at lærernes kun er de første i rækken, og gav deres klare støtte til kende. Formand for FTF, Bente Sorgenfrey huskede lærerne på, at de skal huske at undervise børnene i den danske model, så de ved, hvad solidaritet er. Pladsen var fyldt fra Børsen til starten af slotspladsen og viste et broget landskab af lærere, lærerstuderende og støttende faggrupper. Men ind i mellem stod også forældre og skoleelever, som var mødt op for at give deres holdninger til kende. Lene Jørgensen er gift med en lærer. Hun var med, fordi hun synes, at konflikten er gået for vidt. 

"Hvorfor skal jeg som borger blandes ind i en forhandling mellem arbejdsgiver og arbejder om deres arbejdstidsaftale. Hele Danmark er da ikke med, når jeg skal forhandle på min arbejdsplads. Jeg er helt sikker på, at der er nogle, der har en mening om mine arbejdsaftaler, men det kommer ikke dem ved. Nok er deres job offentligt, men deres arbejdstidsaftaler tilhører kun dem. Derfor støtter jeg her". 

Læs om demonstrationerne i Aarhus, Aalborg, Odense og Rønne på folkeskolen.dk i morgen formiddag. 

Se miniinterview med to lærere, en elev, en lærerstuderende og en sygeplejerske ved billederne foroven.