Mit første kredskontor var nogle papkasser hjemme i min stue, siger formand for Herlev Lærerkreds Bent Larsen

Bent har været kredsformand i halvdelen af sit liv

Bent Larsen blev 60 år forleden. Han har været formand for Herlev Lærerkreds i mere en halvdelen af sit liv. Det begyndte i nogle papkasser hjemme i hans stue.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I 32 år og nogle måneder har Bent Larsen været formand for Herlev Lærerkreds. Det er mere end halvdelen af hans liv. Det gør ham så vidt vides til den længst siddende kredsformand i Danmarks Lærerforening nogensinde. På tirsdag fejrer kredsen hans 60 års fødselsdag.

Foreningshistorikerne har ikke kunnet verificere, at Bent Larsen er den længst siddende kredsformand, men det er svært at forestille sig andet. Bent Larsen blev kredsformand som kun 27-årig, og det er der vist ikke mange, der kan slå, for man skal jo lige tage en læreruddannelse først og også være tillidsrepræsentant et par år.

Papkasser og mobiltelefon

Spørger man ham om de største forandringer i den tid, der er gået, falder to ord ham straks i hu: Papkasser og mobiltelefon.

"Da jeg tiltrådte som kredsformand i januar 1981, var mit kredskontor nogle papkasser hjemme i stuen, og jeg var kun frikøbt i seks timer. Nu har vi et professionelt kredskontor, der er bemandet med mig på fuld tid, én er halvtidsfrikøbt, og tre andre er frikøbt med en tredjedel. Arbejdet er vokset, vi har jo for eksempel ikke altid skullet forhandle løn lokalt".

Og mobiltelefonen? Ja, den lå på bordet i 2005, da kredsen forhandlede arbejdstidsaftale på rådhuset i Herlev. De forhandlede samtidig med, at Anders Bondo og Herlevs borgester Kjeld Hansen på vegne af KTO og KL forhandlede om en arbejdstidsaftale, som skulle gælde for alle landets lærere.

"Hvis den ringede, var der indgået en central aftale, og så skulle vi afbryde forhandlingerne. Hvis den ikke ringede, kunne vi fortsætte og lande en aftale", fortæller Bent Larsen.

Herlev får ny arbejdstidsaftale

Mobilen ringede ikke

Mobilen ringede ikke, og kredsen fik en arbejdstidsaftale på plads fire dage, før de centrale forhandlinger brød sammen. Den såkaldte Herlev-aftale.

"Det er en aftale, der formentlig giver det største professionelle råderum til lærere i Danmark. Den bygger på tillid til, at lærerne selv kan prioritere deres tid og arbejde", siger Bent Larsen.

Herlev skolevæsen får Stinusprisen

Stinusprisen til Herlev

Aftalen var så forbilledlig, at kreds og kredsformand efterfølgende blev tildelt Stinusprisen på Lærerforeningens kongres.

Hvis Bent Larsen skal nævne en tredje stor ting, så er det, at kredsen just har indgået aftale med kommunen om at fortsætte den gode aftale fra 2005 også i næste skoleår - nu med den tilføjelse, blandt andet, at det er lærere, der skal forestå aktivitetstimer på alle klassetrin. Pædagoger har desuden aktivitetstimer fra 0. til 6. klasse.

Herlev indgår reform-forberedende arbejdstidsaftale

"Det betyder, at vi kommer forlæns ind i det nye skolereformunivers, som regeringen har lanceret. Vi har fået begrebet 'aktivitetstimer' ind i lokalaftalen, før det eksisterer andre steder end i regeringens udspil til skolereform", siger Bent Larsen.

Han bliver fejret med en reception på kredskontoret tirsdag den 26. februar klokken 14-16.