Et velfungerende samarbejde mellem pædagoger og lærere gør en forskel, siger børne- og undervisningsminister Christine Antorini.

Pædagoger i klassen giver mere ro

Læreren får mere ro til at undervise, når der er en pædagog i klassen, viser en ny undersøgelse.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

- Læreren har ansvaret for undervisning, også når der er pædagoger til stede i klassen.

- Inklusionen af elever med særlige behov glider bedre, når der er en pædagog i klassen, fordi der så er mere tid til eleverne med særlige behov.

- Der er mere ro og færre konflikter mellem elever, når der er en pædagog i klassen.

Det er nogle af hovedkonklusionerne i en rapport, som Rambøll har udarbejdet for Børne- og Undervisningsministeriet på baggrund af forsøg i skolestarten, hvor pædagoger og lærere arbejder sammen om undervisningen (se link til højre).

Antorini: Samarbejde mellem pædagoger og lærere gør en forskel "Evalueringen bekræfter, at et velfungerende samarbejde mellem lærere og pædagoger om folkeskolens undervisning gør en positiv forskel. Jeg vil derfor arbejde for, at kommuner og skoler kan udvide samarbejdet mellem lærere og pædagoger med udgangspunkt i de gode erfaringer fra de mange skole-startforsøg", siger børne- og undervisningsminister Christine Antorini i en pressemeddelelse.

"Det er vigtigt med et samarbejde mellem lærere og pædagoger i skolen, fordi det giver en bedre skoledag for eleverne. Eleverne får både lærernes undervisningskompetencer og pædagogernes fokus på trivsel, fællesskaber og praktiske og kreative læringsmiljøer", tilføjer hun.

Ministeren vil nu arbejde for at få politisk opbakning i folkeskoleforligskredsen til de nødvendige lovændringer.

DLF: Lærerne vil gerne have ekstra hænder i klassen Rapporten bekræfter det indtryk, som Danmarks Lærerforening (DLF) allerede har i forvejen, nemlig at lærerne har ansvaret for undervisningen, også når der er pædagoger i klassen, og at samarbejdet mellem lærere og pædagoger fungerer fint.

"Vi hører fra lærerne, at de er glade for ekstra hænder i klassen. Det giver mere ro til at undervise, fortæller de", siger formand for skole- og uddannelsespolitisk udvalg i DLF Bjørn Hansen.

Godt pædagog-lærer-samarbejde tager tid

Undersøgelsen bygger på tidligere gennemførte evalueringer af forsøg med skolestart samt på kvalitative casestudier på udvalgte skoler. Konklusionerne bygger alene på kvalitative data, oplyser ministeriet.

Læs mere

Læs Rambølls rapport her (pdf-fil)