"Cooperative learning byder på så mange alsidige undervisningsmetoder. Vi skal ind og kigge på, hvordan vi med kroppen kan lave for eksempel matematik. Der er brug for at kigge på de resurser, børnene har inde i sig selv. Og i den forbindelse er det oplagt at bruge en kropslig indgang til undervisningen", siger Jette Lund, skoleleder på Nr. Felding Skole i Holstebro.

Idræt i alle fag skal styrke inklusionen

Fremover kan eleverne på Nr. Felding Skole i Holstebro hoppe sig igennem matematiktimerne. I samarbejde med Holstebro Kommune, DGI Vestjylland og den lokale idrætsforening, vil skolen styrke elevernes trivsel og læring. Især de børn, som er ekskluderet fra foreningslivet, skal styrkes både fysisk og fagligt gennem projektet.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Pilotprojektet sætter fokus på at få idræt, leg og bevægelse integreret i den daglige undervisning via cooperative learning. Samtidig skal projektet skabe rammer for fysisk udfoldelse i SFO'erne i et tæt samarbejde mellem SFO og den lokale idrætsforening, GIF.

"De børn, som bliver udskilt fra foreningslivet, er ofte de samme børn, som 'spræller i nettet' i skolerne. De kan ikke tage del i foreningslivet, fordi den frivillige leder her ikke tør eller vil tage ansvar for at stå med for eksempel et ADHD-barn", siger skoleleder på Nr. Felding Skole, Jette Lund.

Hun har selv taget initiativ til projektet og være involveret i udviklingen af det.

Fagfolk fra DGI underviser lærerne I stedet for ekstra idrætstimer vil projektet på Nr. Felding Skole integrere idræt, leg og bevægelse i andre fag.

Få bevægelse ind i undervisningen

Fokus på at overføre den fysiske aktivitet fra idrætstimerne stiller selvfølgelig krav til lærerne. Derfor vil konsulenter fra DGI hen over efteråret efteruddanne skolens personale, fortæller Jette Lund, der selv er uddannet idrætslærer. Desuden bliver cooperative learning et vigtigt element i lærernes tilgang til undervisningen.

"Lærerne får en redskabskasse, hvor de har nogle konkrete ideer til, hvordan de specifikt skal implementere det her. Lærerne kender allerede cooperative learning, så det handler om at koble nogle aktiviteter sammen med noget, der allerede er udviklet inden for lærerverdenen", siger hun.

Lærere og DGI vil 'knække koden' Hos DGI Vestjylland ser direktør Preben Holm også store perspektiver i projektet.

"Vi ønsker at knække koden for, hvordan idrætsforeninger kan bidrage til en velfærdsopgave. Vi vil være med til at styrke børnenes indlæring og inklusion gennem idræt, leg og bevægelse som en naturlig del af den daglige undervisning", siger han

Matematik-stikbold i Tumlesalen

Personalet på Nr. Felding Skole fokuserer meget på bevægelse og det overskud, de selv får af at være fysisk aktive. Derfor har initiativet mødt stor opbakning blandt lærerne, fortæller Jette Lund

"Lærerne bakker meget op om det, og de er meget med på at sige, at nu skal vi udvikle konceptet i forhold til cooperative learning, for de kan se, at det er en god vej frem i forhold til indlæring. Vi er stadig i en tidlig fase og har endnu ikke fastlagt rammerne om det her", siger skolelederen.