"Man har nu forhandlet så mange lokale aftale igennem, at det er muligt at se, hvad lønniveauet er. Så må man gøre praksis til en overenskomst", lyder det fra Jens Skovmand som kæmper for, at professionsbachelorer i ernæring og sundhed bliver sikret en lønudvikling.

Bondo: Grotesk at sundhedsuddannede ikke har en grundløn

DLF's hovedstyrelse har ikke lagt op til forhandlinger om en reel grundløn for professionsbachelorer i ernæring og sundhed i det oplæg til overenskomstkrav, som er sendt til medlemsdebat. Flere hovedstyrelsesmedlemmer ønsker, at det bliver et overenskomstkrav.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Professionsbachelorer i ernæring og sundhed er ikke sikret en fast grundløn eller en lønudvikling på samme måde, som lærere er. Det mener fire hovedstyrelsesmedlemmer, at man må kæmpe for i overenskomsten. I hovedstyrelsens foreløbige krav, er der dog ikke blevet plads til professionsbachelorer i ernæring og sundhed.

"Situationen for professionsbachelorer i ernæring og sundhed må betegnes som grotesk, fordi den eneste centralt aftalte løn er et kronetillæg. Hvis flertallet af foreningens medlemmer var ramt af et af de ovenstående vilkår, så havde det udløst et ramaskrig", står der i et læserbrev som hovedstyrelsesmedlemmerne Henrik Poulsen, Kenneth Nielsen, Jens Skovmand og Ulla Koch Sørensen har skrevet i i et indlæg i denne uges Folkeskolen.

De mindre medlemsgrupper skal løftes ved Overenskomst 13

Lighed mellem medlemsgrupper

Jens Skovmand har været kontaktperson for professionsbachelorer i ernæring og sundhed i Hillerød, og har mange gange drøftet situationen med dem.

"De skal i lighed med vores andre medlemsgrupper have et egentlig grundlønsforløb, så man ikke lokalt skal ind og forhandle for dem. Problemstillingen er, at er solister på arbejdspladserne - derfor skal der i hver enkelt tilfælde forhandles", siger Jens Skovmand.

Han mener, at der er stor risiko for, at professionsbachelorer i ernæring og sundhed får meget forskellig løn.  

"Man mangler overblik over, hvordan situationen er. Nu må vi gøre noget. Det eneste centrale, der er aftalt er, at der skal forhandles løn i hvert tilfælde og at, der centralt er aftalt et tillæg på 10.000 kroner".

Tid til handling

Formand for DLF Anders Bondo skriver i et svar på læserbrevet, at forholdene ikke er acceptable.

"Jeg er helt enig i det groteske i, at der ikke er aftalt en grundløn for professionsbachelorer i ernæring og sundhed, derfor har vi også presset på med dette krav ved de seneste forhandlinger. Vi har imidlertid måttet konstatere, at den grundløn, vi kunne forhandle hjem, lå så langt under den lønindplacering, de pågældende medlemmer er forhandlet ind på lokalt, at det ikke gav nogen mening at indgå en central aftale", skriver Anders Bondo.

Alligevel mener Jens Skovmand, at det er tid til at handle.

"Man har nu forhandlet så mange lokale aftale igennem, at det er muligt at se, hvad lønniveauet er. Så må man gøre praksis til en overenskomst", lyder det fra Jens Skovmand.