Siden august 2010 har Brøndby Strand Skole haft engelsk i alle klasser fra 1. klassetrin.

Engelsk i 1. klasse breder sig

Engelskundervisningen bør som et forsøg fremrykkes fra 3. til 1. klasse, mente tidligere undervisningsminister Troels Lund Poulsen. Nu går det af sig selv. På 15 folkeskoler tilbydes engelsk allerede fra 1.klasse, mens 30 folkeskoler har engelsk på skoleskemaet i 2. klasse.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Siden 2010 har det været op til den enkelte kommunalbestyrelse at godkende ansøgninger fra skoler, der ønsker at begynde engelskundervisningen tidligere end loven forpligter dem til at gøre i 3. klasse.  

"Det har været en tendens på privatskolerne, men i dag får jeg flere og flere henvendelser fra folkeskoler, der går med samme tanker", fortæller ministeriets engelsk-fagkonsulent Rita Mogensen.

En frisk opgørelse fra Uni-C viser, at 45 folkeskoler nu tilbyder engelsk til de syv-otte-årige elever.

Som de første skoler i Københavns Kommune fik Dyvekeskolen på Amager og Randersgades Skole på Østerbro i sidste uge kommunal godkendelse til at undervise 1.-klasseselever i engelsk. På Randersgades Skole er man allerede gået i gang, mens engelsk i 1. klasse på Dyvekeskolen bliver en realitet efter sommerferien. 

Fagkonsulent: Lærere bør bakke op om engelsk i 1.klasse

Lyde leges og synges ind.

Men også uden for de store byer er den tidlige engelskstart populær. 

På Vallekilde-Hørve Skole i Odsherred har man siden august måned sidste år givet alle elever i 1. klasse en enkelt lektion engelsk om ugen i tilknytning til enten dansk eller musik. Således leges eller synges de grundlæggende lyde og ord ind.

"Vi har valgt at starte engelskundervisningen fra 1. klasse for at ruste eleverne bedre til den globaliserede verden. Der er tale om basal træning i tone, lyd og sprogforståelse, samt enkelte simple gloser og sætninger", fortæller Marianne Faartoft, skoleleder på Vallekilde-Hørve Skole.

'Læreruddannelsen skal tilpasses engelsk i 1.klasse'

I Brøndby Kommune, på den tidligere Søholtskolen, har man haft engelskundervisning i 0.klasse helt tilbage fra 2004. I dag er udviklingsprojektet 'Tidlig engelsk sprogstart' (TESS) videreført på Brøndby Strand Skole. En evaluering af syv års engelskundervisning for de yngste ligger nu klar.

Brøndby Strand Skole har gode resultater med tidlig sprogstart