Håndværk og design
0   13

Censorer efterlyser fast form på den nye H&D-praksisprøve i læreruddannelsen

Der er stor forskel på, hvordan praksisdelen af håndværk og design-eksamen bliver afholdt på de forskellige læreruddannelsessteder. Censorerne ønsker sig en fælles beskrivelse.

Det er andet år, at den afsluttende eksamen i håndværk og design på læreruddannelsen indeholder en fjerde del: Praksisprøven.

Årsrapporten fra censorerne viser, at der generelt er tilfredshed med prøven, men at den tilrettelægges meget forskelligt fra uddannelsessted til uddannelsessted. 

En censor fortæller om et lodtrækningselement, hvor de studerende trækker en bunden opgave, som de skal løse dagen efter i værkstedet. En anden skriver: 

"Til den praktiske prøve fik de studerende et tema som de skulle arbejde med, og de fik selv lov til at vælge hvilke materialer de ville udføre opgaven i. Det betød at de fleste valgte det som de i forvejen følte sig fortrolige med. Eksaminator havde dog opfordret dem til at vise en bredde i deres færdigheder. Det var ikke helt tydeligt hos alle. Hvordan sikrer vi at kunne vurdere deres håndværksmæssige bredde?"

Artiklen fortsætter under banneret

Og der er også en, der mener, at praksisprøven tager så meget tid, at det bliver svært at nå at bedømme de andre tre delprøver. 

Stadig brug for mere viden om faget

Anbefalingen fra censorkorpset er, at man bliver enige om en prøveform, der reelt prøver den studerendes håndværksmæssige færdigheder og bredden af dem. 

"Der bør foreligge en fælles prøvebeskrivelse for praksisprøven i faget. Denne bør indeholde et lodtrækningselement, og et prøveforløb i værkstedet dagen efter lodtrækningen, således den studerendes umiddelbare færdigheder kan vurderes", lyder det i rapporten.

Censorerne understreger også, at det er fint, at der er mere fokus på det håndværksmæssige, men det skal på ingen måde betyde, at der ikke fortsat er et stort behov for forskning og udvikling i de teoretiske dele af faget. 

"I lighed med tidligere efterlyses der undersøgelser og forskning i faget, dets indhold og metoder mv., hvilket burde være en obligatorisk opgave for landets professionshøjskoler. Dette bliver mere og mere tydeligt, ikke mindst fordi der nu undervises i faget fra 3. til 8. klasse, ligesom valgfaget afsluttes med en obligatorisk prøve". 

What do you want to do ?
New mail

Censorernes årsberetning

What do you want to do ?
New mail

Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Håndværk og designnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Foreningen for håndværk og design.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.333 andre er allerede tilmeldt

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
465 andre er allerede tilmeldt