Straffelovens krav om samtykke i seksuelle relationer smitter nu også af på undervisningsvejledningen for folkeskolens seksualundervisning.

Nu skal skoleelever undervises i den nye samtykkelov

Straffelovens nye samtykkebaserede voldtægtsbestemmelse medfører nu ændringer for seksualundervisningen i folkeskolen. Efter ferien skal eleverne også undervises i vigtigheden af samtykke i seksuelle relationer, fremgår det af en ny vejledning.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Som en direkte konsekvens af den nye samtykkebaserede voldtægtsbestemmelse i straffeloven har regeringen nu opdateret undervisningsvejledningen for folkeskolens seksualundervisning, så det sikres, at eleverne fra næste skoleår også undervises i begrebet samtykke.

"Det kan fx handle om at forebygge overgreb ved at lære børn og unge om at læse hinandens signaler, at kunne sige fra og til for at sikre at sex sker frivilligt og med samtykke fra alle parter", lyder det blandt andet i den netop opdaterede undervisningsvejledning.

I et svar til Folketingets børne- og undervisningsudvalg oplyser børne- og Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), at den opdaterede vejledning for undervisningen i det obligatoriske emne sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab (SSF) vil kunne tages i brug fra skoleåret 2021/22.

For yderligere at styrke undervisningen i samtykke har ministeriet også lavet en aftale med organisationen Sex og Samfund om, at den skal opdatere sit undervisningsmateriale med fokus på at oplyse om begrebet samtykke.

Sex og Samfund har desuden besluttet, at samtykke skal være tema for den årlige kampagne Uge Sex i grundskolen og på ungdomsuddannelserne i 2022. Men det konkrete valg af undervisningsmateriale ligger dog fortsat hos den enkelte skole eller lærer, oplyser Pernille Rosenkrantz-Theil i svaret til udvalget.

Udfordringer med undervisningen

Folkeskolen er dårlig til at undervise om sex

En evaluering af undervisningen i SSF - hvor eleverne bl.a. skal lære om sundhed, seksualitet, personlige grænser og ligestilling - viste i 2019, at der er "en række udfordringer" i undervisningen.

Derfor afsatte regeringen og dens støttepartier bag finansloven 15 millioner kroner til en pulje, der over de næste tre år skal styrke kvaliteten af skolernes undervisning. Pengene skal gå til én samlet national indsats, der skal hjælpe skoler med blandt andet kompetenceudviklingsforløb og udvikling af netværk for lærere og resursepersoner.

Seksualundervisning på finansloven 

"Undervisningen i sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab spiller en vigtig rolle i elevernes dannelse. De skal lære om sundhed, seksualitet og ligestilling, og de skal lære deres egne grænser at kende og have respekt for andres. Vi har set, hvad der kan ske, når forståelsen for andres grænser halter. Derfor er jeg glad for, at vi nu har sat 15 millioner kroner af til at styrke undervisningen", lød det fra ministeren i april.

Frem til den 24. september kan vidensinstitutioner og organisationer fra nu søge om midler fra puljen.

30.000 underskrifter

Svaret fra ministeren kommer i kølvandet på, at over 30.000 borgere har skrevet under på krav om bedre seksualundervisning fra Amnesty Youth og Operation Dagsværk. Blandt andet kræver de to organisationer, at temaer som samtykke, parforhold, køn og rettigheder skal være en del af seksualundervisningen.

Men det er de allerede, lyder det fra ministeren.

"Det indgår i de bindende rammer i Fælles Mål for undervisningen i SSF, at elever i folkeskolen skal undervises i temaer som personlige grænser, rettigheder, relationer samt normer og idealer inden for fx køn, krop og seksualitet. De temaer, som organisationerne påpeger skal være en del af undervisningen, er folkeskolerne således allerede forpligtet til at undervise i", lyder det i et andet svar fra ministeren.

De to organisationer kræver også, at seksualundervisning skal være en obligatorisk del af læreruddannelsen. Men det vil uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) ikke tage stilling til, før arbejdet med udvikling af læreruddannelsen er færdiggjort til efteråret.

"Det vil også afhænge af den politiske proces, som påbegyndes, når udviklingsarbejdet er afsluttet", lyder det fra uddannelses- og forskningsministeren. 

LGBTQIA* Hvordan underviser man i sex? 

Læs mere

emu.dk: Vejledning for sundheds- ogseksualundervisning og familiekundskab (pdf)