Nationale test
4   6

Rosenkrantz-Theil står fast: Brug for de nationale test i år

Senest har Aarhus, Viborg og Syddjurs sluttet sig til rækken af kommuner, der beder om lov til at droppe de nationale test i år. Men undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil står fast på, at der er brug for testene, skriver hun i et svar til SF's Jacob Mark.

Der går i øjeblikket henvendelser af sted fra den ene kommunalbestyrelse efter den anden, der beder om, at eleverne i deres kommune kan blive fritaget fra at tage de obligatoriske nationale test, efterhånden som de vender tilbage til skolerne efter et år med coronanedlukninger. Og det fik i sidste uge undervisningsordfører for SF Jacob Mark til at spørge undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil om, hun ikke vil genoverveje sin beslutning om at gennemføre de nationale test eller i det mindste svare ja til de kommuner, der beder om fritagelse. Han pegede på, at mange lærere ser testene som "spild af god undervisningstid, som lærerne i stedet kunne bruge på det vigtige relationsarbejde til gavn for børnene".

Brug for et fælles billede

Artiklen fortsætter under banneret

Men undervisningsministeren og regeringen står fast:

"(...) det er vigtigt, at vi får et fælles billede af elevernes faglige niveau, ikke mindst i lyset af den aktuelle anden periode med nedlukning og nødundervisning. Nedlukningsperioden har haft betydning for eleverne både fagligt og trivselsmæssigt. Kvaliteten af hjemmeundervisningen har ikke været den samme som skolens normale undervisning. Samtidig har vi aflyst flere af folkeskolens prøver i år. Det er vigtigt at få afdækket omfang og karakter af faglige udfordringer, så skolerne kan sætte målrettet ind i forhold til den enkelte elev og klasse", skriver børne- og undervisningsministeren i sit svar.

Nationale test 2021

I skoleåret 2020/2021 skulle skolerne have taget de obligatoriske nationale test fra 1. marts til og med den 30. april. Perioden er forlænget som følge af coronanedluknningen, så skolerne i år kan gennemføre nationale test i hele perioden fra den 1. marts til og med den 11. juni

Alle elever skal tage 10 nationale test i løbet af deres skoletid. Læsetest i 2., 4., 6. og 8. klasse, matematik i 3., 6. og 8., engelsk i 4. og 7. og fysik/kemi i 8. klasse. Testene varer 45 minutter ved en computer, og testene tilpasser sig undervejs den enkelte elev, så man får sværere opgaver, når man svarer rigtigt, og lettere opgaver, når man svarer forkert.

Med den hjælpepakke til skolerne, som et bredt flertal vedtog i februar, får skolerne mulighed for at omlægge og lave lokale løsninger, der tager udgangspunkt i de enkelte elevers konkrete behov. Men heller ikke her mener regeringen, at skolerne skal have muligheden for at fravælge hverken de nationale test eller trivselsmålingen, skriver Pernille Rosenkrantz-Theil.

Hun peger på, at det sidste år blev aftalt, at testene i år skulle ændres, så de bliver mere retvisende på elevniveau.

"De forbedringer er nu gennemført. Det blev også aftalt, at de nationale test gennemføres fra dette skoleår og ind til et nyt evaluerings- og bedømmelsessystem træder i kraft, og den aftale står regeringen ved".

"Jeg er overbevist om, at alle skoler gør en enorm indsats for at genskaberelationen mellem eleverne og mellem elever og lærere, både når de er tilbage i skole, og ved opsøgende arbejde, trivselsgrupper mv. for de elever, som fortsat ikke er tilbage i skolen Det vil gennemførelsen af nationale test ikke ændre på".


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ