Idræt
0   11

Nyt idrætstilbud skal få pulsen op hos de ældste elever

Skoleeleverne bliver mindre aktive, jo længere de kommer op i årgangene. Det skal et nyt forskningsbaseret koncept råde bod på med intens, sjov og inkluderende idrætsundervisning, der skal udrulles til lærere på mellemtrin og i udskoling.

For at få mere gang i de ældste elever skal et nyt idrætskoncept nu rulles ud til lærere på mellemtrin og i udskoling over hele landet.

Det består af hyppige idrætssessioner med sjov, social og højintens interval- og styrkebaseret træning, som øger den fysiske form og samtidig stimulerer til idrætsglæde og gruppesammenhold.

Ifølge forskerne og organisationerne bag idrætskonceptet er det effektivt til at øge elevernes højintense fysiske aktivitet og til at forbedre deres kondital, motorik og muskelstyrke - og dermed også give en markant reduktion i risikoen for at udvikle livsstilsygdomme.

Specialforbund kan præsentere sportsgrene

Artiklen fortsætter under banneret

Bag det forskningsbaserede idrætskoncept, der er døbt Fit first, står Syddansk Universitet, Danmarks Idrætsforbund og Team Danmark, der sammen med en lang række specialforbund nu - takket være en støtte på tre millioner kroner fra Ole Kirk's Fond - går i gang med at udrulle konceptet til lærere over hele landet.

Baggrunden er bl.a., at skoleeleverne bliver mindre og mindre aktive, jo længere de kommer op i årgangene. Kun 34 procent af de 11-årige lever op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger om moderat fysisk aktivitet, og tallet falder til 10 procent for de 15-årige.

"Vi ved, at motivationen for bevægelse i skoletiden falder med alderen. Derfor er det vigtigt for os at inddrage de unge i udviklingen af det nye koncept til udskolingen, så deres interesser og trivsel bliver en bærende del på lige fod med det trænings- og sundhedsmæssige udbytte", siger professor i sport og sundhed, Peter Krustrup, fra Syddansk Universitet.

Fit first har tidligere været udrullet og afprøvet med stor succes i indskolingen, hvor flere end 300 undervisere i Danmark og på Færøerne er blevet uddannet i konceptet.

Træningskvalitet vil øges

Direktør i Team Danmark Lone Hansen er overbevist om, at det nye idrætskoncept vil løfte kvaliteten af træningen for eleverne på mellemtrin og i udskolingen - bl.a. fordi det kombinerer videnskab og sundhed med praktiske erfaringer.

"Idræt skal være både sjov og udviklende for børn og unge. Det kræver, at der er fokus på kvalitet hele vejen rundt i træningen, og derfor er det fantastisk, at konceptet Fit first nu skal udbredes til mellemtrinnet og udskolingen. Her får forbundene mulighed for at præsentere deres sportsgrene med høj kvalitet for rigtig mange børn og unge", siger Lone Hansen.

Udviklingskonsulent i Danmarks Idrætsforbund Liselotte Byrnak peger på, at de ældste elever bevæger sig mindre end de yngste, og at det er sværere for lærere i udskolingen af indtænke bevægelse i undervisningen.

"Derfor er der ekstra behov for koncepter, der både er inspirerende og får pulsen op. Vi er så glade for, at vi med støtte fra Ole Kirk's Fond nu kan rulle et afprøvet koncept ud til skoleelever på mellemtrinnet og i udskolingen. Forhåbentlig kan det også give de unge lyst til mere idræt og bevægelse i fritiden", siger hun.

Ole Kirk's Fond er en almennyttig fond stiftet til minde om grundlæggeren af Lego, og fonden støtter med tre millioner kroner udrulningen af det nye koncept over de næste fem år.

"Fit first har været en succes for de mindre skoleelever, og vi glæder os til at følge med, nu hvor konceptet bliver introduceret til de ældste elever", siger fondens direktør, Karin Skjødt Hindkjær.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Idrætsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.147 andre er allerede tilmeldt