DLF: Lærerløn skal ikke finansiere sosu-rekruttering

KL vil bruge en del af lønmidlerne i overenskomst 21 på sosu-området for at styrke rekrutteringen. Men DLF er modstander af, at fælles lønkroner bruges på enkeltgrupper. De må findes andre steder, siger DLF’s formand på den første OK21-forhandlingsdag.

Publiceret

Lærernes krav til KL

1. Lønforbedringer

2. Arbejdslivsforbedringer

3. Arbejdsgiver skal understøtte tillidsrepræsentanten i atkunne fungere som tillidsrepræsentant, herunder ved at skabeorganisatoriske rammer for møder med lærerkollegiet og andrerelevante aktører med henblik på at styrke det lokalepartssamarbejde samt skabe rammer for videndeling om gode måder atunderstøtte tillidsrepræsentanten på

Se alle specielle krav fra Lærernes Centralorganisation tilKL via link under denne artikel

KL's krav til lærerne

KL's krav er bl.a.:

- at forhandlingsretten for mellemledere moderniseres med fokuspå at fastholde og styrke frihedsgraderne i lokal løndannelse.Samtidig ønsker KL, at aftale om gennemsnitslønsgaranti ogudmøntningsgaranti bortfalder

- at bestemmelserne om blandt andet undervisningstillægforenkles

- at normeringsbestemmelser udgår af overenskomster

- at pædagoger, som i mindre omfang varetager undervisning i denfagopdelte undervisning på 4.-10. klassetrin får mulighed for atbevare et samlet ansættelsesforhold.

- at bemærkning om, at ledere på visse områder skal haveundervisningskompetence, bortfalder.

Se alle KL's krav via link under denne artikel

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I dag mødtes topforhandlerne for de kommunale og regionale overenskomstforhandlingerne for at uddybe de overenskomstkrav, som de tidligere på ugen har udvekslet.

For første gang gennem flere overenskomstforhandlinger var folkeskolelærerne ikke et område, som KL's topforhandler, borgmester i Høje-Taastrup Kommune Michael Ziegler, endnu havde helt tjek på.

"Jeg har rigtig mange forhandlingsområder", sagde han og undskyldte for, at han endnu ikke var helt opdateret på KL's krav til lærernes organisationer, da folkeskolen.dk på et virtuelt pressemøde spurgte ind til de specielle krav.

Dermed blev det tydeligt, at de særlige forhandlinger for lærerne for første gang siden 2013 ikke kommer til at fylde ved forhandlingerne. Med arbejdstidsaftalen fra september er lærernes i højere grad end tidligere blevet en blandt en lang række andre grupper.

Rekrutteringsudfordring på sosu-området

Michael Ziegler fortalte på pressemødet, at der er en anden gruppe, som KL især har blik for ved disse overenskomstforhandlinger.

"Når vi forhandler løn, så kigger vi på de steder, hvor der er udfordringer. Der er en del, der handler om især sosu-assistenter og en anden del, der handler om velfærdslederne - dem, der er helt ude at lede frontpersonalet. Vi har kig på de grupper, der har den laveste løn og laveste pension", sagde Michael Ziegler.

DLF-formand Gordon Ørskov Madsen var med til mødet, hvor overenskomstkravene i dag blev uddybet og også med ved pressemødet senere. Efter mødet sagde han, at det for ham er vigtigst, at reallønnen bliver sikret ved de kommende overenskomstforhandlinger, og at man aftaler en ordning, der sikrer, at de offentlige lønninger følger de private. Han er med på, at der kan sættes en pulje af til de lavestlønnede i kommunerne. Men han mener ikke, at pengene skal tage fra den fælles lønpulje.

"Vi ønsker ikke, at lærerne mister købekraft, fordi der skal betales for rekruttering i andre grupper, Det må man afsætte ekstra penge til", sagde Gordon Ørskov Madsen til folkeskolen.dk.   

OK21: Vi har ikke besluttet, hvilke krav der er konfliktudløsende 

KL: Mere fleksibel seniorordning

Michael Ziegler understregede flere gange, at KL's fokus handler om at sikre kommunernes muligheder for at rekruttere medarbejdere til især sosu-området, og at seniorpolitik også er vigtig for at fastholde de ansatte på arbejdsmarkedet længst muligt.

"Vi vil gerne målrette mere.  Eksempelvis så vi gerne, at udgangspunktet for serniordage er, at man får udbetalt dem, og så kan man alternativt vælge pension eller arbejdsnedsættelse".

Formand for Forhandlingsfællesskabet, som forhandler overenskomst for 565.000 ansatte i kommuner og regioner, Mona Striib, er enig i, at det er vigtigt at tiltrække folk til eksempelvis sosu-området, og at det er vigtigt at fastholde seniorerne på arbejdsmarkedet. Hun understregede, at når det gælder seniordage, så er frihed vigtigere end penge.

"Vi har ikke appetit på at veksle seniorfridage, til at man får det udbetalt. Når vi har aftalt seniordage, er det for at man har behov  for et pusterum", sagde hun.  

Ingen coronabelønninger i sigte

Selv om lærerne og flere andre kommunale medarbejdergrupper har været i front, mens coronaen har raset, kommer det ikke til at kunne ses på lønsedlen, var begge parter enige om. Mona Striib sagde, at der ikke kommer en coronabelønning til bestemte grupper. 

"Det er vi meget bevidste om, netop fordi vi er i en situation, hvor man på tværs af områderne er presset og har leveret en fænomenal indsats. Derfor er det vigtigt, at den samlede overenskomst kan honorere det", sagde Mona Striib og pegede på, at overenskomstforhandlingerne skal sikre reallønnen for alle.

Michael Ziegler slog fast, at selv om alle har været i ekstraordinære pressede situationer, så handler overenskomstforhandlinger om at se fremad.

Størrelsen af lønposen udfordrer

I den økonomiske redegørelse, som Finansministeriet netop har offentliggjort i dag, er forudsigelsen, at tilbagegangen i dansk økonomi i 2020 bliver mindre end tidligere ventet. I den seneste prognose er der udsigt til, at økonomien overstiger niveauet før krisen i løbet af 2022. 

KL: Corona får betydning for økonomien i overenskomsten

Men Michael Ziegler mente, at man skal være varsom med forudsigelserne.

"Tingene udvikler sig meget hurtigt nu. Det gør jo også, at selv om der ligger en positiv økonomisk redegørelse, så er den jo også usikker. Hvis vi kigger på de fire andre overenskomster, jeg har været til at lave, så er det alle gange blevet ringere end forventet".

Mona Striib og Michael Ziegler er enige om, at lige præcis hvor mange penge, der er til forbedringer af arbejdsvilkårene, bliver et af de punkter, hvor parterne kommer til at bokse lidt.

Læs mere

Sekrav til OK21 her

Finansministeriets økonomiske redegørelse