Michael Ziegler, formand for KL’s Løn- og Personaleudvalg og næstformand Steen Christiansen er KL's forhandlerduo.

KL: Corona får betydning for økonomien i overenskomsten

Corona får betydning for den økonomiske ramme, som der skal forhandles om, understreger KL i sinekrav til overenskomstforhandlingerne i 2021. Derudover vil KL have fokus på velfærdsområder med rekrutteringsudfordringer.

Publiceret

Lærernes krav til KL

1. Lønforbedringer

2. Arbejdslivsforbedringer

3. Arbejdsgiver skal understøtte tillidsrepræsentanten i atkunne fungere som tillidsrepræsentant, herunder ved at skabeorganisatoriske rammer for møder med lærerkollegiet og andrerelevante aktører med henblik på at styrke det lokalepartssamarbejde samt skabe rammer for videndeling om gode måder atunderstøtte tillidsrepræsentanten på

Se alle specielle krav fra Lærernes Centralorganisation til KLvia link under denne artikel

KL's krav til lærerne

KL's krav er bl.a.:

- at forhandlingsretten for mellemledere moderniseres med fokuspå at fastholde og styrke frihedsgraderne i lokal løndannelse.Samtidig ønsker KL, at aftale om gennemsnitslønsgaranti ogudmøntningsgaranti bortfalder

- at bestemmelserne om blandt andet undervisningstillægforenkles

- at normeringsbestemmelser udgår af overenskomster

- at pædagoger, som i mindre omfang varetager undervisning i denfagopdelte undervisning på 4.-10. klassetrin får mulighed for atbevare et samlet ansættelsesforhold.

- at bemærkning om, at ledere på visse områder skal haveundervisningskompetence, bortfalder.

Se alle KL's krav via link under denne artikel

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Coronapandemien har medført et tilbageslag for verdensøkonomien. KL går til overenskomstforhandlingerne med en forudsætning om, at overenskomsterne skal holdes inden for en samfundsøkonomisk ansvarlig ramme, og være robust i forhold til at kunne håndtere eventuelle tilbageslag i løbet af aftaleperioden".

Sådan står der i indledningen til de krav, som KL i dag har sendt til Forhandlingsfællesskabet, som forhandler overenskomster for de kommunalt ansatte.

Michael Ziegler, formand for KL's Løn- og Personaleudvalg er den ene part af KL's forhandlerteam.

"Forhandlingerne vil uden tvivl blive påvirket af coronakrisen, og tiden er derfor ikke til de store revolutioner. Vi er nødt til at være realistiske omkring, hvad der kan lade sig gøre rent økonomisk, og set fra vores stol er økonomien til den stramme side. Derfor skal vi bruge disse forhandlinger på at finde strategisk kloge og holdbare løsninger på de udfordringer, vi står med, så vi til hver en tid kan levere den bedste service til borgerne", siger Michael Ziegler. 

KL understreger, at den kommende overenskomst skal hjælpe kommunerne med den rekrutteringsudfordring, som findes på flere velfærdsområder. Derfor ønsker KL, at en del af de generelle lønkroner bliver målrettet områder, hvor det kan være svært at rekruttere medarbejdere.

OK21: Vi har ikke besluttet, hvilke krav der er konfliktudløsende 

Krav om ændring af seniorpolitik

KL ønsker også at modernisere den seniorpolitik, som allerede eksisterer. Et ønske er, at seniordage ændres sådan, at udgangspunktet er, at man får udbetalt en seniorbonus  men man kan også i stedet vælge pension eller frihed.

"Seniorer er forskellige. Der findes ikke én løsning, som motiverer alle på samme måde. Der er således behov for at gøre Rammeaftalen om seniorpolitik fra 2008 mere tidssvarende og operationel ift. at kunne skabe gode løsninger lokalt", lyder begrundelsen i KL's krav.

Anden del af KL's forhandlerduo er Steen Christiansen, der også er næstformand i KL's Løn- og Personaleudvalg.

"Omkring hver fjerde medarbejder i kommunerne er 55 år eller derover. Og bare inden for de næste 5 år vil 46.000 kommunale medarbejdere gå på efterløn eller pension. Vi har brug for de kompetencer, som vores erfarne medarbejdere har. Men seniorer er ikke ens, og løsningerne er derfor mange. Det skal vores overenskomster og aftaler kunne rumme," siger Steen Christiansen

OK21-forhandlingerne starter i dag: Det bliver en vedligeholdelsesoverenskomst

Barsel

KL ønsker også, at man i overenskomstforhandlingerne kigger på barselsreglerne for fædre og medmødre.

"I dag kan en del af den lønnede forældreorlov deles mellem forældrene. KL ønsker at drøfte, om modellen bør omlægges med henblik på, at mænd og medmødre tager en større del af den eksisterende forældreorlov", står der i KL's krav.

Ud over KL's krav inden for Forhandlingsfællesskabets forhandlingsområder, er KL også på vej med krav direkte til de enkelte områder, herunder lærerne.

"Kravene inden for Forhandlingsfællesskabets forhandlingsområder og kravene på de enkelte overenskomstområder skal naturligvis ses i sammenhæng og tager udgangspunkt i de fælles overordnede målsætninger", understreger KL.

Læs mere

Sekravene her: