Så fri bliver skolerne i Holbæk og Esbjerg

Alle partier i Folketinget har sagt ja til statsminister Mette Frederiksens ide om at sætte skolerne i Holbæk og Esbjerg næsten fri af statslige regler og har nu aftalt 'hegnspælene' omkring forsøget. Eleverne sikres eksamen, men kommunerne kan ændre i tre prøver.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kommunerne skal indgå såkaldte 'velfærdsaftaler' med regeringen, og partierne understreger, at det er vigtigt, at skolebestyrelsen, forældrene, eleverne og medarbejderne inddrages aktivt i de lokale processer med at skabe nye løsninger, og at både skolebestyrelse og elevråd skal inddrages tidligt. 

"Vi giver mulighed for at starte på så godt som et blankt stykke papir. Det er et nybrud, og jeg kan næsten ikke vente med at se, hvad de finder på derude for at gøre hverdagen bedre for børnene og skabe bedre dagtilbud og skoler", siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil i en pressemeddelelse. 

De deltagende kommuner forpligter sig til at sætte dagtilbud og folkeskoler fri fra kommunale dokumentationskrav - på dagtilbudsområdet er det Helsingør og Rebild, der sættes fri, mens det altså er Esbjerg Kommune og Holbæk Kommune, der frisættes på folkeskoleområdet. Kommunerne skal holde sig inden for en række såkaldte hegnspæle - for eksempel at folkeskolen skal være gratis, at børn og elever med særlige behov har ret til den nødvendige støtte, og at eleverne kan få en afgangseksamen.  

Men partierne foreslår i den nye aftale, at Esbjerg og Holbæk 'veksler' op til tre af eksamensfagene:

1. Mulighed for at erstatte et af de praktisk-musiske valgfag i 8. klasse (eleverne skal i dag tilbydes håndværk og design, og kan tilbydes billedkunst, musik og madkundskab) med andre praksis-musiske valgfag. Dette vil give skolerne mulighed for at udbyde og afprøve eleverne i andre praksismusiske valgfag i 8. klasse, hvilket kan forbedre mulighederne for fx at lave udskolingslinjer.

2. Mulighed for at erstatte fællesprøven i fysik/kemi, biologi og geografi blandt de bundne prøver i 9. klasse med et andet fx astronomi, historie eller noget helt tredje.

3. Mulighed for at erstatte ét fag blandt udtræksprøverne i 9. klasse. Med forslaget udvides den fagrække, som udtræksprøven kan tages fra. Det vil skulle udbores nærmere, om faget fortsat skal være en udtræksprøve eller vil være et på forhånd kendt prøvefag på linje med fx dansk. Det vil betyde fravigelse af adgangsforudsætningerne til de gymnasiale uddannelser. Skolen/kommunen udarbejder et konkret prøveoplæg, der skal godkendes af Styrelsen for Undervisning og Kvalitet.

"Vi havde gerne set, at alle 98 kommuner havde fået mere frihed til at løse opgaverne på børne- og undervisningsområdet, for der er mange statslige og kommunale regler og bureaukrati, der i dag tager tid og laver benspænd i dagligdagen. Den socialdemokratiske regering har dog kun ønsket at give friheden til 2 udvalgte kommuner, og det er selvfølgelig bedre end ingen", siger Venstres undervisningsordfører Ellen Trane Nørby i en pressemeddelesle om dagens aftale. 

Se de hegnspæle, Holbæk og Esbjerg skal holde sig indenfor i aftalen:

Læs mere

Aftalen på folkeskoleområdet (pdf)