Læreruddannelsen
0   82

578 lærerstuderende til statsministeren: Din retorik gør vores opgave sværere

I et åbent brev lægger 578 lærerstuderende navn til en kritik af statsminister Mette Frederiksens måde at tale om indvandrerdrenge. Ifølge de lærerstuderende gør statsministerens retorik deres fremtidige opgave med at løfte alle elever sværere.

"Du gik til valg på, at du ville være børnenes statsminister. Dog har dine udtalelser den seneste tid gjort det klart, at dette privilegium kun tilfalder nogle børn".

Sådan indledes et åbent brev adresseret til statsminister Mette Frederiksen, som fire lærerstuderende formulerede og lagde på Facebook og Instagram den 24. september. Siden har tæt på 600 andre lærerstuderende valgt at skrive under på brevets budskab.

"Ekskluderende sprogbrug vil have konsekvenser"

I brevet skriver de lærerstuderende, at de mener, at det er deres pligt som kommende lærere at gøre opmærksom på, at statsministerens "ekskluderende sprogbrug vil have konsekvenser" blandt andet med henvisning til regeringens sprogbrug i forbindelse med et politiudspil om at give politiet mulighed for at udstede opholdsforbud på fx stationer og bycentre, fordi man har erfaring med, at unge med indvandrerbaggrund her begår kriminalitet og skaber generel utryghed.   

Artiklen fortsætter under banneret

"Med dine seneste udtalelser om utryghedsskabende 'indvandrerdrenge', omskæringsdebatten og befolkningsgrupper, hvis etnicitet bliver sat i forbindelse med udbredelse af covid-19, bidrager du til en allerede tilstedeværende diskurs. Således bliver netop disse grupper generaliseret og udskammet på baggrund af din retorik", hedder det i brevet fra de lærerstuderende.

De kommende lærere skriver videre, at de mener, en hårde retorik vil få betydning for "hvordan der undervises (i folkeskolen, red.), hvordan lærere ser på deres elever og allervigtigst: Hvordan eleverne ser sig selv".

Initiativtager: Vores opgave at sige fra

Brevet af formuleret af de fire lærerstuderende Nina Christensen, Helene Forchhammer, Mikkeline Larsson og Lea Cornelius, der alle læser til lærer på Københavns Professionshøjskole. Nina Christensen er overvældet over den opbakning, brevet har modtaget fra andre lærerstuderende.

"Det er lærerstuderende fra hele landet, som står sammen om budskabet om, at statsministerens retorik er vildt skadeligt. Hun taler om nogle af de elever, vi som kommende lærere skal undervise og være med til at løfte og danne. Derfor mener vi, at det er vores opgave at sige fra", siger hun.

Går imod, hvad vi lærer på studiet

Hun fortæller, at de teorier, de studerende bliver undervist i på lærerstudiet, taler direkte imod, at det skulle løse problemerne med en hård retorik.

"Ord skaber virkelighed, og derfor mener vi, at retorikken vil gøre det endnu sværere for os at løfte eleverne, når vi kommer ud i folkeskolen", siger Nina Christensen.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
453 andre er allerede tilmeldt

Netværket Dansk som andetsprog er for alle, som underviser i dansk som andetsprog eller har interesse for undervisning af flersprogede elever og nyankomne.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
918 andre er allerede tilmeldt