Gordon Ørskov Madsen brugte mundbind, da han for nyligt blev valgt til formand for DLF på Danmarks Lærerforenings kongres. Nu kræver han, at ministeriet og KL gør noget for at skabe en tryggere skolehverdag for elever og lærere.

DLF i appel til minister og KL: Skærp indsatsen mod coronasmitte på skoler

Flere og flere medlemmer henvender sig til DLF, fordi de er utrygge ved, at der ikke tages nok tiltag for at beskytte elever og lærere mod smittespredning på skolerne. Det får nu DLF til at sende en appel til undervisningsministeren og KL.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

65 skoler havde i august og indtil 19.september været nødsaget til at vende tilbage til nødundervisning for alle elever i mindst en klasse. Mange skoler må løbende sende forældrebreve ud om nye tilfælde af coronasmitte med tilknytning til skolerne. Mange forældre er sendt hjem og arbejde. KL og ministerier holder kun virtuelle møder, men skolerne kører næsten som normalt.

Det gør elever og lærere utrygge, og Undervisningsministeriet og KL må komme med klare signaler og også gerne økonomi, der gør, at man kan mindske smitten på skolerne mest muligt. Eksempelvis via ekstra rengøring, undervisning med faste lærere og ved at gøre al mødeaktivitet virtuel, lyder det fra formand for Danmarks Lærerforening Gordon Ørskov Madsen.

"Vi har gennem noget tid har fået flere og flere henvendelser fra medlemmer og kredse, som tilkendegiver utrygheden på skolerne vokser i takt med at smittetallene stiger. Flere elever og lærere bliver sendt hjem, og det skaber en utryghed, fordi man på mange skoler er meget tæt sammen i klasseværelserne og i små lokaler", siger Gordon Ørskov Madsen.

Lærer: Skal vi passe på hinanden, skal vi også passe på hinanden på skolerne 

DLF har sendt bekymringsbreve

Derfor har DLF sendt bekymringsbrev til Undervisningsministeriet - og også gjort KL opmærksom på problemet. Der er behov for handling.

"Man må gøre, hvad man overhovedet kan for at skabe den størst mulige tryghed og undgå smitte. Det kan eksempelvis ske ved, at lærerne alene passer deres undervisning, men at man så dropper fysiske møder på skolerne. Man kan kræve, at eleverne ikke er sammen med andre end egen klasse, og at der bliver foretaget ekstra rengøring på skolerne". 

Gordon Ørskov Madsen peger på, at der er flere børn nu end i foråret, som bliver smittet med corona.

"En række kommuner tager det meget alvorligt. De gør alt, hvad de kan. Men der er også nogle, der halter bagud. Der bør komme en tydelig melding fra ministeriet, men også gerne KL, hvor det påpeges, hvad der kan gøres for mindske risikoen for smitte på skolerne". 

65 skoler: Lærere er tilbage på nødundervisning

Handl nu for at undgå fuld nødundervisning senere

Danmarks Lærerforening har foreslået, at man laver en model, som er en mellemting mellem nødundervisningen, som man kender den fra foråret og helt normal undervisning, som langt de fleste steder sker i dag.

"Det er en model, hvor det bliver muligt at tage flere sikkerhedshensyn. Det kunne være, at man i en periode så bort fra kravet om antal timer i de forskellige fag. Men også, at man henstillede til, at eleverne kun møder en eller to lærere i løbet af en dag. Man skal gøre noget, der mindskerantallet af personer, man er sammen med. Man bliver nødt til at tage det mere alvorligt, end det sker i dag".

Målet med henvendelsen er at forhindre, at situationen udvikler sig på en måde, så alle bliver sendt hjem til nødundervisning igen.

"Vi skal undgå, at vi skal lukke skoler og over på nødundervisning i stort omfang. Det her er en kraftig appel om at tage initiativer, som gør det mere trygt at være på skolen".

Gordon Ørskov Madsen skal i morgen mødes med Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil og parterne omkring folkeskolen. Her vil han også fremføre, at der skal ske politiske tiltag for at skabe en mere tryg og sikker skolehverdag.

Smittefrygt: Frustrerede lærere føler sig svigtet af myndighederne