Corona
7   13

Ministeriet slår fast: Pladsproblemer i klassen er legitim grund til at slække på afstandskravet

Debatten om tolkningen af afstandskravet har kørt på folkeskolen.dk weekenden over. Nu er der klart svar fra ministeriet. Man må gerne fravige afstandskravet i klassen, hvis det er nødvendigt for, at alle elever kan være der.

Børne- og Undervisningsministeriet gør det nu klart, at det er i orden at fravige afstandskravet i klasselokalet, hvis der ikke er fysisk plads til én meters afstand mellem eleverne.

I et svar til folkeskolen.dk skriver ministeriet, at det "er muligt at fravige anbefalingen, når alle elever i en klasse ikke kan være i samme lokale, hvis de skal holde en meters afstand, og det dermed betyder, at eleverne ikke får de undervisningstimer, de har krav på".

Ministeriet henviser til, at det af retningslinjerne fremgår, at det er muligt at fravige anbefalingen om en meters afstand, hvis man ikke kan leve op til de almindelige bestemmelser for undervisning.

Ministeriets afklaring kommer i kølevandet den debat, som startede på folkeskolen.dk fredag, da skoleleder Morten May stillede spørgsmålstegn ved, hvorvidt skolerne havde misforstået afstandskravet i klasserne.

Artiklen fortsætter under banneret

Morten May mente, at man "skal overholde afstandskravet, medmindre undervisningen forringes væsentligt i indhold og omfang", og ifølge lilleskolelederen afviger flere skoler fra afstandskravet i klasserne, fordi de vurderer, at undervisningens faglige kvalitet forringes.

"Kan du lære børn engelsk, hvis de sidder med én meters afstand? Ja, det kan du godt. Det kan da godt være, at det er røvkedeligt, men det skal du ikke forholde dig til", lød det fredag fra Morten May.

Stor uenighed om reglerne

Og her opstod uenigheden. For fra Jeanne Jacobsen, som er skoleleder på Tove Ditlevsens Skole og formand for de københavnske skoleledere, lød det, at afstandskravet i klasserne helt var ophævet. Ifølge Jeanne Jacobsen er det simpelthen umuligt at have én meter mellem eleverne i klassen.

"Det kan ikke lade sig gøre med én meters afstand i klasselokalerne, men vi sidder så hensigtsmæssigt som muligt", konstaterede formanden for skoleledere i København.

Formand for Skolelederforeningen Claus Hjortdal var dog af en anden opfattelse. Han var klar i spyttet om, at afstandskravet i klasserne bestemt ikke var ophævet, og sagde i den forbindelse, at man i Skolelederforeningen ikke havde kendskab til, at der skulle være uenighed om tolkningen af afstandskravet ude på skolerne.

Ministeriet præciserer melding fra i fredags

Også ministeriet kommenterede fredag på forvirringen om afstandskravet i klasserne. Her stadfæstede de, at afstandskravet i klasserne ikke var ophævet. Til folkeskolen.dk lød svaret fra ministeriet fredag:

"Som det fremgår af retningslinjerne, kan skolen dog fravige anbefalingen, hvis opretholdelse af en meters afstand vil få så store konsekvenser for timetal eller kvaliteten af undervisningen, at undervisningen ikke kan efterleve de almindelige bestemmelser for undervisningen".

Nu præciserer ministeriet så yderligere, og gør det klart, at pladsproblemer i klasselokalet er en af de undtagelser, som retningslinjerne giver mulighed for. 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ