Sundhedsmyndighederne vil nu overvåge smitte på skoler

Efter sommerferien har der været et øget antal coronasmittetilfælde blandt både elever og lærere, og adskillige klasser er blevet hjemsendt. Sundhedsmyndighederne iværksætter nu overvågning og klargør retningslinjerne ved smitte.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Nu bliver det enklere for smitteramte skoler at gå over til nødundervisning 

På grund af den øgede smitte på skoler er Sundhedsstyrelsen gået sammen med med Statens Serum Institut og Styrelsen for Patientsikkerhed om at igangsætte overvågning af smitte på skolerne, oplyser Sundhedsstyrelsen i dag. Samtidig har styrelsen opdateret sine informationer til skoleledelser mv. om, hvordan man skal forholde sig ved smittetilfælde.

"Vi har en øget opmærksomhed på smitte på skoler, fordi vi lige nu ser flere smittede elever og medarbejdere. Det er vigtigt, at den enkelte skole eller børnehave ved, hvad de skal gøre, når et barn eller en elev bliver smittet. Det er vigtigt, fordi det bidrager til at forebygge smitte både på skolen og i samfundet. Derfor har vi tydeliggjort, hvordan de skal forholde sig", siger konstitueret vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Probst.

I det opdaterede materiale skelner styrelsen mellem skoleklasser, hvor man fortsat opretholder en meters afstand mellem eleverne, og klasser, hvor man af hensyn til undervisningen er tættere på hinanden: 

  • Hvis der er holdt 1 meters afstand: Der igangsættes konkretet vurdering af, hvem der er nære kontakter til den smittede - både nære kontakter i klassen/stuen/gruppen og uden for. De nære kontakter testes to gange efter programmet for smitteopsporing af nære kontakter. I tillæg hertil igangsættes, ud fra et forsigtighedsprincip, en screening af medarbejdere, børn og elever i samme klasse/stue/gruppe. De sendes hjem med henblik på at blive testet én gang. Børn/elever og medarbejder må vende tilbage igen efter, de har fået svar på, at de ikke har covid-19, og ikke har symptomer. 
  • Hvis anbefalingen om 1 meters afstand har været fraveget i overensstemmelse med retningslinjerne: Hele klasse/stuen/gruppen anses for at være nære kontakter, og testes to gange efter programmet for smitteopsporing af nære kontakter. Herudover skal der igangsættes konkret vurdering af, hvem der, ud over børn/elever/medarbejdere i samme klasse/stue/gruppe, er nære kontakter til den smittede. Børn/elever/medarbejdere kan vende tilbage igen efter, de har fået svar på, at de ikke har covid-19, og ikke har symptomer.  
  • Styrelsen understreger, at det altid vil altid vil bero på en konkret vurdering, og at man kan få råd fra Styrelsen for Patientsikkerhed, hvis man er i tvivl.

    De mange smittetifælde og de mange børn, der er blevet hjemsendt til test, selvom de ikke har symptomer, har givet pres på testsystemet og lange ventetider.

    "Vi forstår godt, at forældrene er frustrerede over stigende ventetider til test af børn. Med en kommende mulighed for, at raske børn kan testes i Testcenter Danmark, håber vi, at situationen bliver bedre. Inden det kan sættes i gang, skal vi sikre, at personalet har de rette kompetencer i forhold til at kunne undersøge børn. Vi forventer, at det vil ske inden for den nærmeste fremtid", siger Helene Probst i en pressemeddelelse.

    Ministeriet svarer på spørgsmål om mundbind i skolen

    Læs mere

    Information om forholdsregler ved tilfælde afCOVID-19 i skoler, dagtilbud og andre tilbud til børn ogunge