Corona
1   80

DLF: Lærerne skal ikke bruge tid på at dokumentere nødundervisning

Frygten for et krav om erstatningsundervisning har fået nogle kommuner til at kræve dokumentation for lærernes nødundervisning. Men lærerne skal ikke bruge tiden på en systematisk registrering, lyder det fra formanden DLF’s undervisningsudvalg.

Landets hjemsendte folkeskolelærere skal ikke bruge kræfterne på hele tiden på at registrere og dokumentere, hvordan de helt præcist arbejder og bruger tiden, når de nødunderviser deres elever.

Det slår formanden for Danmarks Lærerforenings undervisningsudvalg, Regitze Flannov, fast, efter at det er kommet frem, at nogle kommuner - af frygt for senere krav om erstatningsundervisning - har stillet krav til skoler om, at de skal registrere og dokumentere deres nødundervisning.

Artiklen fortsætter under banneret

Enig med KL

"Jeg håber da helt klart, at kommunerne vil bruge resurserne hensigtsmæssigt, og det mener jeg sådan set ikke, at en systematisk registrering af undervisningstid er. Vi er meget enige med KL, når vi læser bekendtgørelsen sådan, at der står, at man ikke er forpligtet til erstatningsundervisning - og det har ministeren jo også selv sagt i flere ombæringer", siger Regitze Flannov til folkeskolen.dk

Forvirringen opstod, da folkeskolen.dk forleden kunne berette, at blandt andre Sønderborg Kommune havde rettet henvendelse til sine skoleledere om problemstillingen.

I første omgang vakte sagen opstandelse blandt de lokale lærere, fordi det på nogle skoler blev fortolket sådan, at lærerne dagligt skulle have kontakt med samtlige hjemsendte elever, ligesom de skulle registrere det, hver gang de havde været i kontakt med en elev.

Det var dog ikke tilfældet - men det kommunale ønske om dokumentation stod fast. I en mail til skolelederne fra forvaltningen lød det således:

"Mailen skal ses som en hjælp til jer, da vi på et tidspunkt kan blive afkrævet overordnet dokumentation for den undervisning, der foregår i nødundervisningsperioden, for at undgå et evt. krav om erstatningsundervisning".

"Bekendtgørelsen er ret klar"

Regitze Flannov oplyser, at hvis der stadig er "forvaltninger derude", der er usikre, så kan det komme på tale at få præciseret, hvad lærerne skal og ikke skal.

"I så fald vil vi typisk gøre det enten sammen med ministeriet eller KL - men nu synes jeg faktisk, at bekendtgørelsen er ret klar på området. Det er ikke meningen, at lærerne skal bruger deres kræfter på at sidde og lave en systematisk registrering. Det er ikke god brug af resurserne. Selvfølgelig har lærerne ansvaret for at holde øje med, at der er nogen i den anden ende, at der er en elev, at der bliver arbejdet, og at eleven trives. Skolelederen har ansvaret for undervisningen på den enkelte skole - og i denne tid skal lærerne selvfølgelig være ekstra opmærksomme på at være i dialog med deres leder, hvis de bliver bekymret for nogle af deres elever", siger Regitze Flannov.

Fokus på elever med behov for støtte

Hun påpeger, at lærerne godt er klar over, hvor "det kører" - og hvor der er behov for ekstra opmærksomhed fra lærernes side.

"Og det er jo præcis de steder, hvor vi skal bruge vores resurser - ikke på en systematisk registrering. Vi ved jo, at der er stor forskel på hjemmenes forudsætninger for at kunne etablere en hverdag derhjemme, så opgaverne bliver lavet. Det kan der være mange årsager til, men jeg synes jo i virkeligheden, at det er de hjem, man skal bruge kræfterne på at bakke op om", siger hun.

Hun er dermed på linje med skoleledernes formand, Claus Hjortdal, der ligeledes har slået fast, at kommunerne skal glemme alt om nidkær dokumentation af lærernes arbejde.

"Der bliver ingen erstatningsundervisning. Der bliver ikke iværksat lørdags- eller sommerundervisning, og der kommer ingen krav fra regeringen om dokumentation for, hvad man har gjort eller ikke gjort. Det kommer ikke til at ske, fordi man godt er klar over, at det her er en nødsituation, det har undervisningsministeren meldt klart ud", har Claus Hjortdal sagt til folkeskolen.dk


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ