Sosu-underviser
0   8

Et forum at sparre i

Emilie Koch Helsø nyder at undervise voksne i dansk og engelsk på Sosu H i Herlev. Men hun savner et større fagligt fællesskab med andre social- og sundhedsundervisere. Det vil hun nu selv være med til at skabe som blogger på det faglige netværk Sosu-undervisere på folkeskolen.dk.

Hvordan gør man egentlig dansk interessant for elever, som har valgt en praktisk uddannelse, og som bestemt ikke har dansk som yndlingsfag?

Det er et af spørgsmålene, som Emilie Koch Helsø til stadighed stiller sig selv.

Artiklen fortsætter under banneret

Hun er underviser på Sosu H i Herlev, hvor hun primært underviser social- og sundhedsassistentelever i dansk og engelsk. En erhvervsuddannelse, hvor aldersspændet i én klasse kan være fra 18 til 58 år. En uddannelse, hvor én klasse kan have elever med 18 forskellige etniske baggrunde, og en uddannelse, hvor mange elever ikke har de boglige fag som favoritfag.

»Hvor en seminarieuddannet folkeskolelærer er specialiseret i at undervise børn, så kan man ikke lige specialisere sig i dansk på en social- og sundhedsskole (sosu). Så hvordan får jeg eleverne her til at synes, at dansk er vigtigt, og hvordan undgår jeg at skræmme dem væk? Det må man hele tiden have i fokus som danskunderviser på en sosu-skole«, mener Emilie Koch Helsø.

Anderledes at undervise voksne

SOCIAL- OG SUNDHEDSUNDERVISERE I DLF

Siden fagforeningen Formidlerne i januar 2007 fusionerede med Danmarks Lærerforening, har DLF-medlemmerne været en af de største grupper på landets 13 sosu-skoler.

Medlemmerne af DLF tæller sosu-undervisere, der er uddannet folkeskolelærere, professionsbachelorer i ernæring og sundhed og professionsbachelorer i tekstildesign, -håndværk og formidling.

Derudover er DLF forhandlingsorganisation for sosu-undervisere, hvis traditionelle fagforening står uden for den fælles organisationsaftale på sosu-skolerne. Derfor er for eksempel magistre ansat på landets sosu-skoler også medlemmer af DLF.

Sosu-skolerne udbyder erhvervsuddannelserne social- og sundhedshjælper, social- og sundhedsassistent, pædagogisk assistent og den erhvervsgymnasiale uddannelse EUX Velfærd.

Selv om hun både er underviser og medlem af Danmarks Lærerforening, er Emilie Koch Helsø langtfra det gængse DLF-medlem. Hun er uddannet cand.mag. i dansk og historie, og siden hun i 2016 blev færdig på studiet, har hun undervist i dansk og engelsk på social- og sundhedsuddannelsen i Herlev.

»Jeg kan rigtig godt lide at undervise den her elevgruppe. De er voksne med et andet refleksionsniveau. Samtidig er vores elever ansat i en kommune eller en region, så langt de fleste har truffet en beslutning om, at de gerne vil gå her, og det gør en forskel«.

Ud over dansk og engelsk underviser hun i valgfaget »selvvalg«, hvor eleverne kan vælge et specifikt emne efter interesse - som sårbehandling, narrativ medicin og tvangsbehandling.

»Her agerer jeg primært facilitator, og mit fokus er blandt andet det skriftlige, kildekritik og etik. Faglærerne inden for sygepleje, fysioterapi, ergoterapi med videre har fokus på selve det faglige«.

Ud over undervisningen er Emilie Koch Helsø også en ud af seks arbejdsmiljørepræsentanter for alle på Sosu H's otte afdelinger.

Social- og sundhedsuddannelserne har fire elevoptag årligt. Typisk to til tre hold a 25 elever på Sosu H i Herlev.

»Vi får op til 300 nye elever årligt, og samtidig har vi eleverne fra de tidligere årgange, som veksler mellem skole og praktik. Et vilkår, som er en stadig udfordring i forhold til relationsdannelse, og noget, vi konstant arbejder med«.

»For det giver bare en anden føling med eleverne, at jeg for eksempel lige har sagt farvel til elever her til jul, og så ser jeg dem først igen i maj, hvor de har udviklet sig både fagligt og personligt«, siger Emilie Koch Helsø.

Blogger på folkeskolen.dk

Underviserne på sosu-skolerne er sammensat af mange faggrupper - blandt andet sygeplejersker, fysioterapeuter, ergoterapeuter, social- og sundhedsassistenter, professionsbachelorer i ernæring og sundhed, læreruddannede og magistre som hun selv.

»De mange faggrupper skaber en spændende arbejdsplads med en anden dynamik, men jeg savner også lidt flere fagkollegaer, for så mange er vi ikke på hver skole, der underviser i dansk og engelsk«, siger Emilie Koch Helsø.

Derfor glæder hun sig over det faglige netværk Sosu-undervisere, der begyndte på folkeskolen.dk i november sidste år.

VÆR MED I FÆLLESSKABET

Netværket Sosu-undervisere er for alle, som underviser på social- og sundhedsskoler eller har interesse for området. I det faglige netværk deler undervisere faglig viden om og holdninger til deres job. Du kan tilmelde dig netværk og nyhedsbrev på:

folkeskolen.dk/sosu

»Jeg har nogle rigtig gode kollegaer her på Sosu H, men nogle gange savner jeg et lidt større fagligt fællesskab med andre sosu-undervisere ligesom mig. Et lidt større forum at sparre i, og det kan det faglige netværk bruges til«.

Emilie Koch Helsø har da også meldt sig som den første blogger på Sosu-undervisere.

Hun vil blogge både om sosu-uddannelsen generelt og om helt konkrete faglige aspekter.

»Hvad har det af betydning for vores arbejdsmiljø med alle de her fusioner og deraf større skoler? Hvordan griber vi elevernes individuelle forløb an? Det kunne være nogle af emnerne, og jeg håber, at mange andre vil byde ind, for min blog skal nødigt blive en monolog«.

Samtidig håber Emilie Koch Helsø, at bloggen og netværket kan være med til at tale sosu-uddannelsen og sosu-faget op.

»Jeg er stolt af at arbejde på en sosu-skole. Vi uddanner nogle super dygtige, kompetente elever, der går ud og varetager et ekstremt vigtigt arbejde. Men mange af os - både elever og undervisere - er udfordret af fagets manglende prestige. Det håber jeg, at netværket kan ændre på«.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket Sosu-undervisere er for alle, som underviser på social- og sundhedsskoler eller har interesse for området. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
115 andre er allerede tilmeldt
Blog om sosu

Har du, eller nogen du kender, lyst til at blogge om at være sosu-underviser?

Vi vil meget gerne have bloggere på det nye netværk Sosu-undervisere, som vil dele ud af erfaringer, gode ideer og holdninger.

Søg om at få en blog, så kontakter vi dig hurtigst muligt til en uforpligtende snak.

Søg om at få en blog her