Pisa 2018
2   29

Pisa: Hver femte elev har haft en pjækkedag i løbet af to uger

I Pisa 2018 svarer hver femte 15-årige elev, at han eller hun inden for de seneste to uger har pjækket en hel dag fra skole. Det er en fordobling på seks år.

"Jeg har pjækket en hel dag fra skole".

Det svarer en femtedel af de danske 15-årige elever "ja" til i Pisa 2018-undersøgelsen. Derved fortsætter stigningen i de ældste skoleelevers pjæk. I Pisaundersøgelsen fra 2012 svarede omkring en tiendedel af eleverne "ja" til at have pjækket mindst én dag fra skole, mens det gjaldt en sjettedel af eleverne i 2015.

Artiklen fortsætter under banneret

Ifølge de nyeste tal har to procent af eleverne pjækket fem eller flere gange inden for de seneste to uger, mens 3 procent har pjækket tre til fire dage. 15 procent har pjækket en til to dage.  

 

 


Drenge og piger pjækker lige meget  

De danske elever pjækker mere end elever i de andre nordiske lande, men Danmark ligger stadig under OECD-gennemsnittet. Sverige er det nordiske land, hvor eleverne pjækker mindst. Her har kun en tiendedel svaret, at de har pjækket inden for de seneste to uger.

Pisa 2018 viser også, at der ikke er en stor forskel blandt piger og drenge, der pjækker en hel dag fra skole. Men drengene kommer oftere for sent i skole.

Der ser også ud til at være en sammenhæng mellem elevernes socioøkonomiske baggrund og deres fravær i skolen. Mens omkring hver fjedre resursesvage elev har pjækket mindst én dag i løbet af de seneste to uger, har cirka hver syvende resursestærke elev svaret det samme.  

11,5 dages fravær på et skoleår

I slutningen af oktober offentliggjorde Undervisningsministeriet de årlige tal for fravær i folkeskolen. Tallene viser, at eleverne sidste skoleår var fraværende 11,5 dage. To af de dage dækker over ulovligt fravær, mens resten er sygdom og fravær med tilladelse. 

Tallene viser dog også, at de ældre elever har flere fraværsdage end de yngste - også når det gælder ulovligt fravær. Mens eleverne i indskolingen har 0,6 procent ulovligt fravær på et år, har eleverne i udskolingen 2,5 procent ulovligt fravær. 

Pisa-tallene omfatter 15-årige i alle skoleformer, altså foruden folkeskoler også friskoler, efterskoler, ungdomsuddannelser med mere.

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ