Antallet af elever, der i Pisa-undersøgelsen har svaret, at de har pjækket en dag inden for de seneste to uger, er fordoblet siden 2012.

Pisa: Hver femte elev har haft en pjækkedag i løbet af to uger

I Pisa 2018 svarer hver femte 15-årige elev, at han eller hun inden for de seneste to uger har pjækket en hel dag fra skole. Det er en fordobling på seks år.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Jeg har pjækket en hel dag fra skole".

Det svarer en femtedel af de danske 15-årige elever "ja" til i Pisa 2018-undersøgelsen. Derved fortsætter stigningen i de ældste skoleelevers pjæk. I Pisaundersøgelsen fra 2012 svarede omkring en tiendedel af eleverne "ja" til at have pjækket mindst én dag fra skole, mens det gjaldt en sjettedel af eleverne i 2015.

Pisa 2018: Danmark holder skansen i læsning - tilbagegang i naturfag 

Ifølge de nyeste tal har to procent af eleverne pjækket fem eller flere gange inden for de seneste to uger, mens 3 procent har pjækket tre til fire dage. 15 procent har pjækket en til to dage.  

 

 

Drenge og piger pjækker lige meget  

De danske elever pjækker mere end elever i de andre nordiske lande, men Danmark ligger stadig under OECD-gennemsnittet. Sverige er det nordiske land, hvor eleverne pjækker mindst. Her har kun en tiendedel svaret, at de har pjækket inden for de seneste to uger.

Pisa 2018 viser også, at der ikke er en stor forskel blandt piger og drenge, der pjækker en hel dag fra skole. Men drengene kommer oftere for sent i skole.

Opråb til lærere og ledere: Skolen skal gøre meget mere for at forhindre fravær

Der ser også ud til at være en sammenhæng mellem elevernes socioøkonomiske baggrund og deres fravær i skolen. Mens omkring hver fjedre resursesvage elev har pjækket mindst én dag i løbet af de seneste to uger, har cirka hver syvende resursestærke elev svaret det samme.  

11,5 dages fravær på et skoleår

I slutningen af oktober offentliggjorde Undervisningsministeriet de årlige tal for fravær i folkeskolen. Tallene viser, at eleverne sidste skoleår var fraværende 11,5 dage. To af de dage dækker over ulovligt fravær, mens resten er sygdom og fravær med tilladelse. 

Nye tal: De ældste elever har mest fravær

Tallene viser dog også, at de ældre elever har flere fraværsdage end de yngste - også når det gælder ulovligt fravær. Mens eleverne i indskolingen har 0,6 procent ulovligt fravær på et år, har eleverne i udskolingen 2,5 procent ulovligt fravær. 

Pisa-tallene omfatter 15-årige i alle skoleformer, altså foruden folkeskoler også friskoler, efterskoler, ungdomsuddannelser med mere.

40 procent af de danske Pisa-deltagere går ikke i folkeskolen