I morgen offentliggøres Pisa 2019. Men som fagbladet Folkeskolen beskrev forleden, går stadig færre og færre af de 15-årige, som Pisa tester, i folkeskolen.

Ny Pisa: Pris knap 15 mio. kr.

Danmark har brugt omtrent 15 mio. skattekroner på den Pisa-rapport, der offentliggøres i morgen tidlig. Enhedslisten har tidligere forsøgt at stoppe Pisa-undersøgelserne, men kontrakten for næste runde er underskrevet.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I 2017 spurgte Jakob Sølvhøj, Enhedslisten, Undervisningsministeriet, hvad Pisa-undersøgelserne koster. Dengang var svaret, at Danmark havde brugt godt 73 millioner på Pisa-undersøgelserne, siden den første, som blev gennemført i 2000.

Den undersøgelse, som offentliggøres internationalt i morgen, har kostet den danske stat cirka 13 millioner kroner til det konsortium, der har gennemført undersøgelsen på danske skoler og skrevet den danske rapport.

Dertil kommer 0,6 millioner kroner om året til OECD's Pisa-kontor. Kontrakten på den næste Pisa-undersøgelse, Pisa 2021, er på over 18 millioner kroner.

Pisa og nationale test har kostet knap 300 millioner kroner 

Enhedslisten stillede i slutnigen af 2017 beslutningsforslag om, at Danmark skulle melde sig ud af Pisa-undersøgelerne. Men allerede ved førstebehandlingen stod de klart, at kun SF og De Radikale var enige i den ide, så Enhedslisten opgav at gå videre.

"Men vi mener det samme, som vi gjorde dengang", siger undervisningsordfører Jakob Sølvhøj, som nævner fire grunde til, at han mener, at Danmark skal trække sig ud af Pisa-undersøgelserne.

Usikker rangliste

"For det første er der rejst en forskningsmæssig kritik af Pisa-undersøgelsens anvendelighed, hvor blandt andre professor Svend Kreiner har påvist, at det er nærmest tilfældigt, hvor Danmark er placeret på ranglisten".

Desuden nævner Jakob Sølvhøj, at det er OECD, der står bag Pisa-undersøgelserne, som et argument for at melde Danmark ud.

"OECD er jo ikke en forskningsorganisation, men en økonomisk samarbejdsorganisation, som blandt andet går ind for en markedsgørelse af den offentlige sektor, som vi ikke er enige i. Og for det tredje er Pisa tæt forbundet med nogle kommercielle interesser, særligt testfirmaet Pearson", fremhæver han.

Uddannelse er en global kæmpeforretning 

"Og så er det jo dyrt - vi nærmer os 100 millioner kroner for nogle test, der ikke er rigtig anvendelige og mest tjener politiske og kommercielle formål".

Jakob Sølvhøj fremhæver, at når SF og De Radikale også gerne vil ud af Pisa-projektet, så er der kun et enkelt parti i regeringens parlamentariske grundlag, der skal skifte standpunkt.

Danmarks Pisa-deltagelse er ikke lovgivningsmæssigt bestemt og er heller ikke en del af folkeskoleforliget.

40 procent af de danske Pisa-deltagere går ikke i folkeskolen 

Powered by Labrador CMS