Sådan kommer den nye login-side til at se ud for henholdsvis de yngste elever (til venstre) og de ældre elever samt personale (til højre).

Nyt Uni-login: Lærerne skal ikke længere have elevernes kode

Til februar bliver der indført nyt Uni-login. Det betyder blandt andet, at lærerne ikke længere skal have en liste med elevernes adgangskoder. Skoleloginet er manges første møde med at lave en adgangskode, og derfor skal sikkerheden højnes, siger Styrelsen for It og Læring.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Når lærere og elever møder ind efter vinterferien, skal de tage et helt nyt Uni-login i brug. Det nye login bliver taget i brug i uge 8.

I dag har lærerne typisk en liste med elevernes adgangskoder, men med det nye system bliver det kun den enkelte elev selv, der kender sit eget password.

Sikkerheden omkring elevernes adgangskoder er et varmt emne i denne uge, hvor elever på flere skoler har oplevet, at andre har sendt bombetrusler til deres skole fra deres Aula-profil.

Den slags episoder skal det nye Unilogin reducere risikoen for.

To skoler modtog falske bombetrusler på Aula

"Vi ønsker at øge sikkerheden. Der er i dag særligt udfordringer med elevernes omgang med deres adgangskoder. Lærerne har typisk en liste med elevernes adgangskoder, hvilket er praktisk i en undervisningssammenhæng, men kigger man på sikkerhedsvinklen, er det hverken særlig sikkert eller trygt for børnene", siger centerchef i Styrelsen for It og Læring (Stil) Klaus Østergård Jensen.

Læreren kan nulstille adgangskode

Hvis en elev glemmer sit kodeord, kan læreren fra sin bruger nulstille elevens password, hvorefter eleven kan lave et nyt. Men læreren kommer ikke til at kende hverken det gamle eller nye kodeord.

Det skal ifølge Klaus Østergård Jensen være med til at give eleverne gode vaner senere i livet, når det kommer til omgang med adgangskoder.

"En af de første adgangskoder eleverne møder, er den til Uni-login, så der er risiko for, at adfærden omkring den adgangskode smitter af, når de senere skal oprette adgangskoder", siger han.

Typen af adgangskoder vil ændre sig, efterhånden som eleverne bliver ældre. I indskolingen består de af fire piktogrammer, som eleverne skal klikke på i den rigtige rækkefølge ud af ni mulige.

Blog: Vores Uni-login er unikt - bare det også var stabilt

"Brugertest har vist, at selv børn i børnehaveklassen kan huske sådan en adgangskode", siger Klaus Østergård Jensen.

På mellemtrinnet skal man have en simpel adgangskode med små og store bogstaver, mens elever i udskolingen i lighed med pædagogisk personale og forældre skal have en adgangskode med små og store bogstaver samt tal.

"På mellemtrin og i udskolingen vil der desuden være krav om, at man ændrer sin adgangskode en gang om året", siger Klaus Østergård Jensen.

Gi'-lov-løsning 

Det nye Uni-login vil desuden indeholde en såkaldt gi'-lov-løsning, hvor elever kun kan tilgå særlige funktioner i for eksempel Aula, hvis en voksen godkender adgangen.

"For eksempel i Aula er der dele af systemet, man kun kan tilgå ved såkaldt to-faktor-login som for eksempel NemID. Som en del af den nye løsning vil der blive lavet en funktion, hvor en voksen kan give barnet lov til at tilgå ting, der kræver højere sikkerhed. På den måde bliver den voksne den anden faktor", forklarer Klaus Østergård Jensen. 

"I undervisningssituationen kan det være læreren, der giver lov via sit eget Uni-login, og derhjemme vil det være forældrene, der via deres NemID kan give eleven lov til at tilgå funktioner, der kræver særlig sikkert login".

(Opdateret 21/11-19 kl. 10:05: En tidligere version indeholdt en upræcis formulering omkring, om læreren skal bruge Uni-login eller NemID til at give elever lov til at tilgå funktioner med forhøjet sikkerhed. Det er nu præciseret.)

Ingen lærer kan tvinges til at bruge sit eget NemID i Aula

Desuden vil det i det nye system være nødvendigt at have forskellige adgangskoder, alt efter om man vil logge ind på for eksempel en pc eller tilgå et digitalt læremiddel via internettet.

"I det nuværende system synkroniseres passwords, så kodeordet er det samme, både når man logger på digitale læremidler og Aula, og når man logger på sin pc", siger Klaus Østergård Jensen.

"Problemet er, at sikkerheden ikke er så god, når man skal sende password over internettet, så det er ens alle steder. Derfor lukker vi den funktion, når vi tager det nye Uni-login i brug".

Brugernavnene i Uni-login forbliver det samme i det nye system. Styrelsen for It og Læring sender udførlig vejledning og instruktionsvideoer ud til alle skoler i løbet af december.