”Det er vigtigt, at vi får mulighed for et pusterum, hvor vi kan mærke efter", siger elevernes formand Marie Holt Hermansen.

Lærere og elever: Flere vil vælge gymnasiet, hvis 10. klasse bliver afskaffet

Reformkommissionen anbefaler at afskaffe 10. klasse for at få til at vælge en erhvervsuddannelse, men det vil have den modsatte effekt, mener Danmarks Lærerforening og Danske Skoleelever.

Publiceret Senest opdateret

I dag klokken elleve præsenterer Reformkommissionen sine anbefalinger til, hvordan fremtidens uddannelsessystem skal se ud.

Flere medier har allerede inden erfaret, at en af kommissionens anbefalinger går på at afskaffe 10. klasse i kommunerne og på efterskolerne.

Det er en rigtig dårlig ide, mener formand for Danske Skoleelever Marie Holt Hermansen.

Hun fortæller, at foreningen hører fra rigtig mange elever, der beskriver 10. klasse som et vigtigt år for deres personlige og faglige udvikling – særligt fra dem, der har gået på efterskole.

”Det er vigtigt, at vi får mulighed for et pusterum, hvor vi kan mærke efter. Især i en tid, hvor rigtig mange kæmper med mistrivsel”, siger hun.

Også i Danmarks Vejlederforening synes man, at det vil være voldsomt at afskaffe 10. klasse.

”10. klasse tilbyder lige nu mange forskellige veje og muligheder for de unge, der er tilpasset til deres behov. Det er et år, hvor eleverne modnes, og hvor de kan arbejde med nogle af de faglige ting, som de ikke kan endnu. Der er også nogle, der har behov for et år mere for at finde ud af, hvad det er, de gerne vil”, siger vejlederforeningens formand Karina Meinecke.

”Derfor bliver det spændende at finde ud af, hvilke tanker der ligger bag kommissionens anbefalinger, og hvad der helt præcis skal komme i stedet for”.

Ny ungdomsuddannelse på erhvervsskolerne

I stedet for 10. klasse, som vi kender det i dag, foreslår Reformkommissionen at oprette en toårig uddannelse, der skal hedde hpx. Uddannelsen skal være placeret på erhvervsskolerne og både indeholde boglige og praktiske fag.

Det forslag imponerer ikke Danske Skoleelevers formand Marie Holt Hermansen. Især ikke, hvis målet er at få flere elever til at starte på en erhvervsuddannelse.

”Jeg tror, at det vil få flere til at vælge gymnasiet, fordi vi få endnu mindre tid til at overveje, hvad vi gerne vil”, siger hun.

Elevernes formand kritiserer, at kommissionen vil oprette en ny uddannelse i stedet for at investere flere penge i at løfte kvaliteten på erhvervsuddannelserne og øge vejledningen til de unge.

”Jeg håber, at regeringen vælger at lytte til os, der kender skolehverdagen”, siger hun.

I Danmarks Lærerforening mener man heller ikke, at det er en god ide at nedlægge 10. klasse.

Lærernes formand peger på, at de kommunale 10. klasser i dag er gode til at få eleverne til at vælge en erhvervsuddannelse og få dem til at gennemføre.

”10. klassecentrene hjælper eleverne med at træffe mere bevidste valg, når det handler om deres uddannelse. Og det er jo netop det, vi gerne vil have dem til”, siger Gordon Ørskov Madsen.

”Hvis vi presser eleverne til at skulle vælge, om de vil på erhvervsskole eller gymnasiet efter 9. klasse, vil det få den modsatte effekt. Flere vil vælge gymnasiet, fordi det er det sikre valg”.

For et år siden var den socialdemokratiske minister meget imod

Sidste år foreslog KL at fjerne 10. klasserne fra folkeskolen og i stedet placere dem på ungdomsuddannelserne.

Dengang var daværende børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) langt fra tilhænger af ideen.

”Hvorfor skal 10. klasse ligge på den ungdomsuddannelse, de netop ikke er klar til at vælge? Jeg synes, de skal have lov til at blive mere modne - der er nogle drenge i 9. klasse, der kun er 1,35 høje og stadig er nogle børn. De skal have lov at blive lidt mere modne", sagde ministeren til KL's børne- og ungetopmøde i 2022.

Pernille Rosenkrantz-Theil kaldte det ved den lejlighed en fejltendens, at man i mange år har haft meget fokus på at skynde sig i uddannelsessystemet.

Tirsdag udtalte partiets tidligere undervisningsordfører og nuværende ældreordfører Annette Lind, at hun ikke regner med, at der skal ændres på 10. klasse.

"Nu skal vi huske på, at det her er anbefalinger og ikke et politisk udspil", sagde hun til TV MIDTVEST.

Skal vi forstå det sådan, at efterskolerne ikke har noget at frygte?

"Der skal jo et politisk forlig til at lave en ændring af 10. klasse, og det kan jeg ikke se for mig. Vi synes, at 10. klasse er en rigtig god ide, både i det kommunale system og på efterskolerne", sagde Annette Lind.

Også på begge sider af regeringen er der stor politisk modstand mod at tage livet af 10. klasserne. Til Politiken taler ordfører fra Radikale, SF, Konservative, Liberal Alliance og Danmarksdemokraternes alle imod en afskaffelse af 10. klasse.