Vent med at få børn

Det er individuelt, hvornår det er bedst at få børn, men er du i gang med en uddannelse, kan det i nogle tilfælde være smart at blive færdig først

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Tager du en mellemlang videregående uddannelse, er det ikke nogen dårlig idé at vente med at få børn til efter sidste eksamensdag, selvom det generelt er godt at få børn, mens man er forholdsvis ung.

»Forløbet af den type uddannelser er tæt knyttet til årgange og hold. Derfor kan det være svært at komme tilbage til studiet efter orlov. Det kan derfor være smart at vente med at få børn«, siger Verner Nissen.

Han er studievejleder på University College Syd og udtaler sig specifikt med baggrund i professionsbacheloruddannelsen i ernæring og sundhed.

Finn Koller, souschef og studievejleder på Holbæk Seminarium, der er en del af University College Sjælland, mener det samme på vegne af læreruddannelsen.

»Vent med at få børn, til du er færdig med uddannelsen«, siger han. »Der er tidspunkter i et studieforløb, hvor det er uhensigtsmæssigt at gå på barsel. Du kan godt få orlov et år, men så skal du skifte både stamhold og linjehold. Det betyder, at du bliver revet ud af en række sammenhænge. Det er ikke optimalt«.

Studiechef på Københavns Universitet Jakob Lange har en anden holdning. I en artikel på Mødrehjælpens websted melder han ud, at det er meget fornuftigt at få børn i studietiden.

Men Verner Nissen mener, at de lange videregående uddannelser er anderledes skruet sammen end professionsbacheloruddannelserne. »Under alle omstændigheder kommer det an på, hvordan du individuelt vurderer, hvad der er bedst. Jeg skal ikke som studievejleder afgøre, på hvilket tidspunkt de studerende skal føde deres børn«, siger han.

Hvornår er det optimalt at få børn, hvis du tager en mellemlang videregående uddannelse?

Finn Koller:

»Nogle studerende er gode til iskoldt at planlægge, at de vil føde dagen efter sidste eksamensdag. Under alle omstændigheder kan det være en god idé at få børn, før du for alvor er kommet i gang på arbejdsmarkedet«.

Rummer det ikke en fare for at blive mindre attraktiv på arbejdsmarkedet?

»I øjeblikket er det let at få et job for de fleste professionsbachelorer. Derfor løber du ikke den helt store risiko ved at holde en pause fra arbejdsmarkedet. Opstår der en situation med større arbejdsløshed, kan det ændre situationen. Så kan det blive et problem, hvis din viden er blevet lidt kold under en barselsorlov«, siger Finn Koller.

Noget tyder på, at de studerende på professionsbacheloruddannelsen i ernæring og sundhed på VIA University College i Midtjylland allerede har fundet ud af, at det er godt at få børn efter endt uddannelse. En dimittendundersøgelse viser, at syv ud af de 55, der i 2007 tog uddannelsen på stedet, var på barsel kort efter. 13 procent af de nyuddannede bachelorer fejrede dermed endt uddannelse med at få et barn.

Tillykke! |