"Jeg har en bred tilgang til faglighed. Det er ikke nok at være god til matematik, men det er heller ikke nok at være god til at spille fodbold. Eleverne skal komme ud af skolen med brede kompetencer, hvis de skal have et godt liv som voksne", siger Tina Nedergaard.

Tina Nedergaard: Jeg vil samarbejde med lærerne

Det første, den nye undervisningsminister Tina Nedergaard vil gøre på folkeskoleområdet, er at invitere lærernes formand Anders Bondo Christensen til møde i ministeriet.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Jeg har noteret mig, at Anders Bondo Christensen er tilfreds med, at jeg er blevet ny undervisningsminister, og jeg håber, at han vil mødes med mig", sagde hun, da Bertel Haarder havde givet staffetten videre til hende ved den traditionsrige overdragelsesforretning i ministeriet.

Hun fremhævede en række ting, der er vigtige for hende på folkeskoleområdet. En af dem er altså at få et samarbejde i gang med lærerne og lærerforeningen. Hun vil også bestræbe sig på at få et godt samarbejde i gang med brugerne af folkeskolen, altså forældre og børnene og de unge. I begge tilfælde vil hun være lyttende, understregede hun.

Eleverne skal trives

En anden ting, som er vigtig for hende, er trivsel. Eleverne skal trives i skolen, ellers kan de ikke lære noget, sagde Tina Nedergaard.

Og det, de skal lære, er ikke kun at læse og skrive og regne, de skal også udvikle deres sociale kompetencer i skolen.

"De faglige og de sociale kompetencer er hinandens forudsætninger. Eleverne kan ikke lære noget, hvis de ikke trives, og de trives ikke, hvis de ikke lærer noget", uddybede hun.

"Mit faglighedsbegreb er bredt", fastslog den nye minister.

"Jeg har en bred tilgang til faglighed. Det er ikke nok at være god til matematik, men det er heller ikke nok at være god til at spille fodbold. Eleverne skal komme ud af skolen med brede kompetencer, hvis de skal have et godt liv som voksne", sagde hun.

Folkeskolen skal sikre "demokratiet og væksten", sagde Tina Nedergaard flere gange.

Direkte adspurgt, hvordan hendes drømmeskole ser ud, svarede hun, at "den ligner den, vi har i dag".

Forskningen skal ud på skolerne

Flere gange nævnte hun mere konkret, at det er vigtigt, at skolerne får mere gavn af den pædagogiske forskning. Hun kunne ikke allerede nu komme med bud på, hvordan det skal ske i praksis, men også i det stykke vil hun være samarbejdende og lyttende.

Og endelig det allervigtigste for hende: Alle danske unge skal have en ungdomsuddannelse, og halvdelen af de unge skal have en videregående uddannelse.

"Det vil være det sidste, som jeg tænker på, når jeg går i seng om aftenen, og det første jeg tænker på, når jeg står op", sagde Tina Nedergaard.

Hun sagde, at hun og Bertel Haarder ligner hinanden på den måde, at de begge er Ventre-folk og begge er grundtvigianere. En af forskellene er, at hun har et barn i børnehaveklassen. "Det ser jeg som en fordel", sagde hun.