Antorini bliver ny minister for børn og skole

Christine Antorini får et nydannet Børne- og undervisningsministerium. Den 46-årige socialdemokrat får ansvaret for børneområdet, folkeskolen og ungdomsuddannelserne. Læreruddannelserne vil fremover høre under Videnskabsministeriet.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ny nordisk skole og en Blå Betænkning II er ideer, der kommer fra Socialdemokraterne og SF, og som Christine Antorini har fremlagt under valgkampen. Hun understreger, at der skal samarbejdes og taler om et partnerskab om skolen. Skolen skal reformeres, og reformen skal have ligeså stor indflydelse som Den blå Betænkning fra 50'erne havde.

Socialdemokraterne og SF gik til valg på et fælles oplæg "En ny start for folkeskolen".

"Vi håber, at vi kan inspirere den svenske nobelpriskommite til at indføre en ny nobelpris. Nemlig nobelprisen i pædagogik. Det er en ny type kompetencer, som videnssamfundet har brug for, og det kan man anerkende ved at indstifte en nobelpris i pædagogik", sagde Antorini som uddannelsespolitisk ordfører til folkeskolen.dk i midten af september.

Hun ærgrer sig over, at hver gang hun har været inviteret til skoledebatter, så handler tre fjerdedele af diskussionerne om test, pisa og karakterer. Hun ønsker et andet positivt fokus for debatten, og det burde der nu være mulighed for.

Christine Antorini har længe været rød bloks mest sandsynlige kandidat til posten som undervisningsminister og har ikke lagt skjul på, at det var en post, hun meget gerne ville have.

Socialdemokraternes skolepolitik taler om overordnede mål, der skal gennemføres i et partnerskab.

"Udviklingen af skolen skal ske i åben debat. Ikke i små lukkede udvalg, hvor politikerne så bagefter kan vælge at tage det med sig, de har lyst til", har Antorini sagt.

Hun har talt varmt om at genindføre gruppeeksamen, som den var før 2006. "Lad uddannelserne selv styre eksamensformerne".

Og med hende som undervisningsminister bør den officielle rangliste over karakterer fra afgangsprøverne være fortid. Hun går ind for, at de socialt korrigerede informationer er tilgængelige, men mener ikke, at de skal offentliggøres, og at skolerne skal ranglistes.

Hun har været fortaler for, at de nationale test skal fastholdes, men understreger at de skal evalueres i 2013, og så må man tage stilling til, om de skal fortsætte derefter.

Hun har udtalt, at hun er godt tilfreds med, at skolen i en periode er blevet mere fagfaglig.

"Pisa viser jo, at der er mange elever i Danmark, der ikke besidder de grundlæggende faglige kompetencer, når de går ud af skolen, så derfor synes vi, det er fint, at der i en periode er fokus på de fagfaglige færdigheder", sagde hun til folkeskolen.dk i slutningen af august.

Socialdemokraterne og SF skriver i "En ny start for folkeskolen" at der skal etableres en mere fleksibel udskoling og øget brug af erhvervsklasser. Desuden ønsker Socialdemokraterne forsøg med 100 helhedsskoler.

Christine Antorini er er cand.comm. i offentlig forvaltning og bor i København.