"I har et ansvar over for de unge, der i dag bliver svigtet af deres kommune", sagde 29-årige Daniel Noti til politikerne under sit foretræde i undervisningsudvalget.

Tidligere STU-elev til politikere: Hvad vil I gøre for at rette op på uddannelsen?

I næste måned begynder de politiske partier at drøfte forbedringer af STU. I går fortalte Daniel Noti under et foretræde i undervisningsudvalget om, hvordan han for ti år siden fik indflydelse på sit eget forløb. Det kniber det gevaldigt med i dag, advarede han.

Publiceret

Det lærte Daniel Noti påSTU

På sin STU fandt Daniel Norti ud af, hvordan han kunne få etbedre liv. Det skete gennem aktiviteter som:

  • at blive bedre til at tage kontakt til andre unge
  • at lave mad efter en opskrift
  • at tage tog og bus
  • at tage på studietur
  • at indgå i almindelig undervisning som dansk og matematik
  • at finde ud af, hvem han var selv var.
  • at tage del i fælleskabsforpligtelser
  • at holde sit værelse rent
  • at bestemme, hvordan dagens program skulle se ud
  • at komme i praktik ud fra sine interesser

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I 2010 tog Daniel Noti fra Struer hul sit ungdomsliv. Det faldt sammen med, at han begyndte på den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse, STU, sammenfatter han.

"Det var der, jeg skulle lære at blive voksne og forsøge at stå på egne ben,« sagde Daniel Noti under et foretræde for børne- og undervisningsudvalget i dag.

Der er alt for stor risiko for, at kommuner ikke lever op til lovens ord, mener han.

"Det betyder, at for mange unge med særlige behov ikke får deres ønsker opfyldt, selv om det godt kunne lade sig gøre. Derfor spørger jeg, hvad I vil i gøre for at rette op på det. Skal unge med særlige behov ikke have samme gode oplevelse, som jeg fik? Skal de ikke have flere valgmuligheder ligesom mig? Jeg kan sige en ting, og det er, at det var godt givet ud, at jeg selv kunne få lov at bestemme, hvor jeg ville være på min STU", sagde Daniel Noti.

Der er brug for en løftet pegefinger til kommunerne

Efter oplægget stillede udvalgspolitikere uddybende spørgsmål til Daniel Noti om, hvad det har betydet for ham, at han fik mulighed for at vælge, hvor han ville tage sin STU. Men han har mest hæftet sig ved et spørgsmål, om det ikke vil være en god ide at samle alle STU-tilbud på en platform, så unge og deres forældre nemt kan finde frem til et egnet tilbud.

"Jeg vil bede om et møde med Pernille Rosenkrantz-Theil, inden forhandlingerne om STU går i gang. Det bør hun kunne finde tid til, for sårbare unge har brug for at blive taget alvorligt. De har måske følt ensomhed, angst og er usikre på sig selv, så de har brug for at blive rustet til voksenlivet. Derfor skal ministeren have at vide, at vi har brug for at få styrket retssikkerheden omkring muligheden for at vælge uddannelsessted,« siger Daniel Noti.

Pernille Rosenkrantz-Theil har inviteret til forhandlinger om STU den 10. og 17. november.

Tilføjet torsdag den 22. oktober kl. 11.08:

Børne- og Undervisningsudvalget har bedt Pernille Rosenkrantz-Theil om at kommentere henvendelsen fra Daniel Noti og hans forslag til forbedring af STU.

Powered by Labrador CMS