Debat

Iværksætteri på skoleskemaet

Uge 47 er iværksætteruge, og der er i øjeblikket skarp fokus på iværksætteriet i Danmark. Er det ikke på tide at få iværksætteri på skoleskemaet, så børn allerede i en tidlig alder lære en smule om økonomi? Her kan du læse min holdning som tidligere elev, og nuværende iværksætter.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Folkeskolen er en fantastisk tid i ethvert menneskes liv. Det er en periode i livet hvor du er meget modtagelig overfor nye emner, idéer og holdninger. Det er en periode, der udfordre og udvikler enhver elev både fagligt og psykisk. Skoleskemaet er bredt, og man bliver i løbet af de 10 år i folkeskolen udfordret og pirret indenfor forskellige faglige områder.

Men hvor er iværksætteriet? 

Den danske folkeskole er bygget op om traditionelle fag som dansk, engelsk og matematik, der giver eleverne grundlæggende indsigt i de basale færdigheder der kræves senere hen i livet. Derudover stifter elever også kendskab til fysik, kemi, sport, hjemkundskab, håndarbejde og sløjd. Folkeskolen giver et glimt af de forskellige erhverv som elever senere kan ende i, og fungere som base for den fremtidige uddannelse. Som iværksætter, er det mig dog en gåde, hvorfor der ikke er mere økonomi, marketing, og generelt nytænkning på skoleskemaet. Danmark har desværre kun ganske få natur ressourcer, nærmest ingen turisme, og alt produktion der endnu ikke er outsourcet bliver primært ført af robotter. Vi lever af viden, og nytænkning, og derfor mener jeg at det er på tide at skoleskemaet i højere grad afspejler den verden vi lever i, i dag.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Jeg er indforstået med at børn skal være børn, og de derfor ikke skal lave cost benefit analyser i en alder af 6-16 år, men kan det virkelig passe at et fag som håndarbejde, har en højere prioritet end basal økonomisk fornuft og indsigt i erhvervslivet. 

Formanden for Fonden for Entreprenørskab var for nyligt ude i Berlingske Business og forklare at det er vigtigt at pirre befolkningen og især de unge tidligere, hvis vi ønsker at dyrke "iværksætter kulturen" i Danmark. Er det ikke en holdning vi bør støtte op om, og burde det ikke overvejes om det er på tide at få dét med på skemaet, allerede i folkeskolen?

På min egen skole - Viby Skole, havde vi et forløb kaldet "Vibstrup" som kørte en gang om året, i de første par år af min skoletid. Vibstrup var et koncept, der for en uge omdannede skolen til et lille samfund. Der var en bager, en bank, museum, experimentarie osv. og alle eleverne havde respektive stillinger i de forskellige afdelinger. Skolen havde fået trykt sin egen møntfod, som for en uge erstattede kronen. Alle elever fik derfor indblik i hvordan et rigtig samfund hænger sammen, og lærte en smule om privat økonomi. Det var også under Vibstrup at min egen iværksætter lyst begyndte at florere. Inden da ville jeg være fodbold spiller, som alle de andre drenge, men da Vibstrup gik igang fandt jeg ud af, at det interesserede mig helt vildt at skaffe "kunder" til vores museum, lave marketing i form af et skilt der blev stillet ud på gårdspladsen og meget mere. Det var også mit generelle indtryk at både mine klassekammerater og de andre elever nød en uge med et anderledes skoleskema, med langt flere praktiske opgaver. Desværre blev vibstrup efter ganske få år skåret af skoleskema'et, fordi der ikke var ressourcer til det, hvilket i min optik var rigtig synd. 

Jeg har brændt for iværksætteri lige siden, og derfor startede jeg min første virksomhed som 21 årig kaldet Evermart A/S. I dag er jeg 23 år, og beskæftiger i øjeblikket 9 medarbejdere, og for det vil jeg gerne takke Vibstrup og min gamle folkeskole. Uden den, var gnisten måske udeblevet.