Hvorfor, Jacob Mark?

SF har opsagt folkeskoleforliget. Folkeskolen har spurgt SF’s Jacob Mark til beslutningen.

Publiceret Senest opdateret

Hvad er det, der gør, at du tror, at det vil styrke folkeskolen, at I opsiger forliget på et tidspunkt, hvor alle er enige om, at der er et historisk godt samarbejde på området?

“Hvis vi får en rød statsminister, har jeg brug for, at vi ikke er bundet af et forlig, når vi sidder og forhandler regering. For så kan vi presse Socialdemokratiet til mere frihed. Det kunne vi ikke sidste gang. Dér kom Finans- og Statsministeriet i sidste øjeblik og sagde, at det kan vi ikke på grund af forliget. Og uanset om det bliver en rød eller blå regering, tror jeg på, at der vil sidde et flertal, vi kan arbejde med om mere frihed”.

Hvorfor nu?

“Jeg har ikke turdet sprænge forliget før. Både fordi jeg har håbet på, at jeg i forliget kunne give mere frihed til skolerne, hvilket også er lykkedes i nogen grad, og fordi jeg har været nervøs for, at nogle af de borgerlige partier ville sætte sig sammen i et flertal og så bare fortsætte reformen, som vi kender den. Nu oplever jeg, at et flertal i forligskredsen er klar til at give frihed til skolerne. Og efter at vi har været ude at melde det her, har regeringen nærmest også haft travlt med at kramme meldingen ihjel”.

Så er det et krav fra jer, at der skal indgås en ny skoleaftale, for at I vil gå med i en ny regering?

“Ja, det er et krav”.

Hvad siger du til dem, der siger, at I gør det her for at kunne profilere jer i en valgkamp?

“Vi har brug for at stå stærkt, hvis vi skal få det her igennem over for et parti, som lige nu er halvanden gang større end os. Så det er rigtigt, at vi har brug for en folkelig opbakning”.

Har I benyttet jeres vetoret i den tid, I har siddet i forligskredsen?

“Der har været nogle forslag fra den borgerlige lejr, hvor vi har nedlagt veto. Det er typisk, når det er blevet vildt nok med karakterer og test”.

Frygter du ikke, at du kan ende med at stå uden for forliget, og at de andre så fortsætter uden jer?

“Det skulle undre mig, hvis det ender sådan. Hvis partierne holder ord om, at de ønsker mere frihed, ender SF ikke med at stå udenfor. Jeg tror på, at hvis vi sidder og forhandler med Socialdemokratiet, skal vi nok få vores vilje på det her. Jeg tror ikke, at de vil lade regeringen falde på det her, for de er jo allerede i bevægelse”.

Men det er vel en stor risiko at løbe?

“Der er da selvfølgelig noget i maven, der lige vender sig. For hvad nu hvis, og man kan jo aldrig spå om politik. Men nogle gange skal man satse, og jeg tror også, at jeg er så heldig at være kommet i en position, hvor jeg har fået en så stor stemme, at hvis de smider mig ud af et forlig, vil det ikke blive sjovt for dem. Så vil de få meget at se til”.