Sex & Samfund har udarbejdet undervisningsmaterialer om blandt andet samtykke til både indskoling, mellemtrin og udskoling.

I år har Uge Sex fokus på samtykke

Hver fjerde unge mellem 16 og 29 år har været i tvivl om, hvorvidt de har overskredet en sexpartners grænser, viser en ny undersøgelse. Sex og Samfund opfordrer til, at lærerne i denne uge, som er Uge Sex -har fokus på samtykke i undervisningen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Som en direkte konsekvens af den nye samtykkebaserede voldtægtsbestemmelse i straffeloven opdaterede regeringen sidste år undervisningsvejledningen for folkeskolens seksualundervisning.

Nu er det tydeligt, at lærerne kan vælge at undervise i begrebet samtykke. Sex & Samfund har i denne uge i Uge Sex valgt at have fokus på netop samtykke.

Mange unge har nemlig svært ved at afkode og kommunikere grænser, når det kommer til sex, viser en ny undersøgelse fra Sex & Samfund. Hver fjerde af de unge i alderen 16-29 år har været i tvivl om, hvorvidt de har overskredet deres sexpartners grænser.

Flere end hver ottende har været usikker på, hvorvidt deres sexpartner har samtykket til sex. Og godt halvdelen har givet samtykke til noget seksuelt, selv om de ikke havde lyst, viser en ny undersøgelse, som Sex & Samfund har fået lavet i anledning af den årlige Uge Sex-kampagne.

Nu skal skoleelever undervises i den nye samtykkelov 

Seksualundervisning forebygger grænseoverskridende adfærd

Lærerne har en vigtig rolle, lyder det fra national chef i Sex & Samfund Lene Stavngaard. 

"Seksualundervisning på alle klassetrin i grundskolen og på ungdomsuddannelserne er et effektivt og forebyggende værn mod grænseoverskridende adfærd, seksuelle overgreb og voldtægt. Det giver fra en tidlig alder mulighed for at tale om grænser, relationer og forventninger til køn, og det vil give en vigtig forståelse, som børnene kan tage med sig ind i deres ungdoms- og voksenliv", siger hun i en pressemeddelelse.  

Undervisningsminister er klar til kritisk blik på seksualvejledning 

Seksualundervisning i skolen halter

En rapport bestilt af Børne- og Undervisningsministeriet i januar 2018 viste, at der er store udfordringer med seksualvejledningen i skolerne.

Kun en fjerdedel af de lærere, der underviste i seksualvejledning i grundskolen i løbet af det år, hvor de blev spurgt, følte sig godt fagligt klædt på til at varetage undervisningen, og kun 13 procent af de adspurgte lærere havde gennemført det frivillige kursus på læreruddannelsen, viste evalueringen.

Netop derfor er det vigtigt, at lærerne har fokus på seksualundervisning, lyder det fra Sex & Samfund.

"De unge har brug for de faglige input, som de kan få i seksualundervisningen. De har brug for kvalificeret sparring og dialog - et rum, hvor myter kan punkteres, og viden bygges op", siger Lene Stavngaard.

Se de triste tal: Så sløvt står det til med seksualundervisningen 

Lærerne kan på Sex & Samfunds hjemmeside hente materialer til undervisningen i Uge Sex til både indskoling, mellemtrin og udskoling. Find materialerne via linket herunder.

Organisationen 'Søstre mod vold og kontrol' har også lavet et undervisningsmateriale til udskolingen, som kan bruges i Uge Sex. Materialet har fokus på, vigtigheden af, at  børn, unge og voksne kender deres rettigheder. 

Find materialet via link under denne artikel. 

Læs mere

Sex & Samfund: Uge Sex i grundskolen

Søstremod vold og kontrol: Din krop - dit valg

Powered by Labrador CMS