Ny skoleaftale

"Jeg ved ikke, hvor højt vi skal råbe det, før regeringen tager det alvorligt", siger Lotte Rod om, at regeringen ifølge hende ikke tager folkeskolens økonomi seriøst.

Radikale: Vi er med i aftalen for at dæmme op for katastrofen

De Radikale er godt nok med i den nye skoleaftale, men det er primært for at forhindre en ny fadæse af nationale test-proportioner, forklarer partiets undervisningsordfører.

Offentliggjort

”Der er en virkelighed ude på skolerne, og så er der en anden virkelig herinde. Jeg ved ikke, hvor højt vi skal råbe det, før regeringen tager det alvorligt, at skolerne brug for penge”. 

Sådan sagde Radikales undervisningsordfører Lotte Rod tirsdag formiddag, da hun deltog i præsentationen af den nye folkeskoleaftale i Undervisningsministeriet.

Radikale er med i folkeskoleforligskredsen, og partiet er også med i dagens aftale, men der var ikke mange rosende ord til aftalen. 

”Vi kommer med et par ekstra mursten, men vi hugger dem direkte ud af fundamentet”, sagde Lotte Rod om aftalen. 

”Hvad nytter kortere skoledage, når man betaler med færre lærere i klassen og færre pædagoger i SFO’en? Hver dag er der børn i skolen, der ikke får den hjælp fra en voksen, som de har brug for. Det løser den her aftale ikke”.

Rod: Sidst vi stod uden for fik vi nationale test

Det er en krads kritik fra et parti, som selv har været med til at underskrive aftalen. Men, forklarer Lotte Rod, de Radikale tør ikke stå udenfor forligskredsen.

”Sidst vi stod udenfor en skoleaftale, fik vi nationale test, som jeg efterfølgende har kæmpet i årevis for at få ryddet op i”, siger hun.

”Så ja, vi har været meget i tvivl, om det gav mening for os at være med denne gang, men vi valgte at gøre det for at dæmme op for katastrofer, som vi så sidst, vi stod udenfor”.

Der mangler 'nye penge'

Lotte Rod er især utilfreds med økonomien i aftalen. For de penge, der er i aftalen, kommer hovedsageligt fra, at man afskaffer den understøttende undervisning. 

Som i dag kan skolerne vælge at bruge de resurser på for eksempel to-voksen-ordninger, men som noget nyt vil de også kunne bruges på efteruddannelse, ekskursioner eller indkøb af materialer. Og pengene vil også kunne overføres til fritidsordningerne. 

Men der bliver ikke tilført ret mange ’nye penge’. På pressemødet lød det fra undervisningsminister Mattias Tesfaye, at det ikke er sådan, at skolen fremover kommer til at flyde med mælk og honning. Det er den tilgang, som den radikale ordfører er utilfreds med.

”Vi fortsætter med at kæmpe for noget helt andet. Vi står på børnenes side, og vi er klar til at prioritere de penge, der skal til for, at skolen er god for alle børn”, siger Lotte Rod. 

”Hver eneste dag er der børn, som ikke får den hjælp, de har brug for. Der er forældre, som ikke kan gå arbejde, fordi deres børn har problematisk skolefravær. Det bliver ikke løst med den her aftale”.

Ud over kritikken af finansieringen er der også en del af aftalen, hvor partiet helt har valgt at stå udenfor. 

Det gælder den nye mulighed, der giver skolerne lov til at indføre karakterer allerede fra 6. klasse. Som i dag vil det dog stadig være et krav, at eleverne får karakterer fra 8. klasse.