Anmeldelse
Børns livsverden og sociokulturelle rammer
Klik for at skrive manchettekst.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Se altid børns udvikling i et historisk-kulturelt perspektiv! Alle kender vi Piagets og Vygotskys udviklingspsykologi, og de fleste af os kan da også erfare os til mange af de samme erkendelser, når vi står med vore dejlige unger i al deres mangfoldighed i skolens rummelighed. Men! Der er nogle gange, at teorierne og erfaringerne ikke slår til. Og hvad gør vi så? Og hvor er det egentlig, at teorierne ikke passer? Det gør de blandt andet ikke, når vi har med børn og forældre at gøre, som kommer fra lande uden for Europas grænser, når vi får muslimske elever fra Mellem- eller Fjernøsten eller Afrika eller Sydamerika. Eller når vi står med børn, der har været udsat for »uhyrligheder« fra dem, der burde være deres nærmeste omsorgspersoner. Så er det, at vor lærdom fra seminarierne ikke længere slår til.
Bogen handler om, hvordan kulturen har en afgørende betydning for mellemmenneskelige relationer og magtforhold. Forudsætningen for at forstå børns handlinger, reaktioner og færdigheder er, at man kender deres kulturelle baggrund og opvækstrammer. Børn tilegner sig forskellige kompetencer gennem det nære samspil mellem omsorgsgivere og andre kompetente deltagere i det kulturelle supplement til den traditionelle udviklingspsykologi.
Den norske professor i psykologi Karsten Hundeide har skrevet denne bog, som vil give os et mere nuanceret billede af social- og udviklingspsykologien. Og jeg må sige, at han har været grundig i sin research med undersøgelser af forskellige kulturers levevis og opvækstvilkår. Alt er gennemdokumenteret, og der er mange kildehenvisninger og noter, som gør bogen videnskabeligt redelig på højt niveau. Læsningen kan undertiden blive lige vel akademisk, hvilket er svært at undgå med en akademisk fremstilling, og bogen sigter derfor efter studerende på bachelor- eller universitetsniveau. Men selvfølgelig kan alle, der arbejder med og interesserer sig for udviklingspsykologi og pædagogisk psykologi, have glæde af bogen og få god hjælp til arbejdet med blandt andre vore indvandrerbørn og socialt udsatte børn.