Anmeldelse

Autisme

– en gådes afklaring

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I sit forord takker Uta Frith blandt andre Margaret Dewey for, at fremstillingen af bogens indhold bliver så klar og tydelig. Vi andre kan så takke Uta Frith for hendes indsats. For bogen giver i sandhed en grundig indførelse i forståelsen af autismens mysterium. På sjælden vis lykkes det at formidle såvel ældre som nyere forskning på området på en let tilgængelig og fængslende måde.

Første del af bogen giver et grundigt historisk rids. Herefter udfolder Uta Frith tre teorier, der belyser forskellige aspekter af autistiske forstyrrelser. For det første manglende »theory of mind«, manglende mentalisering, altså en manglende evne til intuitivt og automatisk at tilskrive andre i nogle tilfælde også en selv mentale tilstande.

For det andet beskrives en speciel forarbejdningsstil af information, der i særlig grad fokuserer på detaljen. Det betyder, at autister ofte udvikler særlige evner på specifikke områder, men tyder samtidig på en svag central kohærens.

Den sidste teori beskriver vanskeligheder med hensyn til selvorganisering af adfærd, som ikke er af rutinemæssig karakter. Således kan stereotyp adfærd og snævre interesser forklares ud fra svækkelse af eksekutive funktioner. Et særligt afsnit beskriver, hvordan scannerbaseret forskning kan supplere øvrige forskningsmæssige resultater på området. Til slut fremsættes en tese om en ny sammenfattende forståelse af autistiske forstyrrelser.

Bogen er bygget op i en fin balance mellem generel formidling, case-stories, citater, konkrete forsøgsbeskrivelser og illustrationer. Det giver en særlig læseoplevelse, der til tider gør det svært at lægge bogen fra sig.