Nu er populær it-uddannelse alligevel kommet til Århus

Århus er nu blandt de byer, der tilbyder it-uddannelsen AspIT til unge aspergere. Da den lokale tekniske skole forsøgte at etablere uddannelsen, afslog Århus Kommune at betale, men det gør en forskel, at Vejle Handelsskole har overtaget tilbuddet.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Fire-fem unge fra Århus søgte den treårige erhvervsrettede uddannelse, da teknisk skole forsøgte at etablere den i vinter, men selv om målet er at få de unge ud i it-relaterede job, fik de alle afslag.

"Vi har ikke taget stilling til, om AspIT er en god eller dårlig uddannelse, men den er dukket op, uden at teknisk skole har orienteret os, og det på trods af at vi skal betale. Skolen burde have kontaktet os frem for blot at skabe forventninger hos unge mennesker", sagde fagkonsulent Bjarne Andersen fra jobcentret i Århus til specialpaedagogik.dk i januar.

Betalingsuddannelsen er skabt af Vejle Handelsskole, som nu har etableret tilbuddet i Århus med foreløbig tre studerende på grundforløbet. De kommer fra henholdsvis Syddjurs og Skanderborg Kommuner.

"Vi regner med at nå op på fem elever i løbet af en måneds tid, for vi har nu fået en godkendelse fra Århus Kommune. Dermed får vi et fuldt hold", fortæller projektleder Linda Bjerg fra Vejle Handelsskole.

Handelsskolen kan fremvise resultater

På møder med Århus Kommune har handelsskolen fortalt, hvad uddannelsen går ud på.

"Vi har måske mere styr på, hvad vi vil og kan med uddannelsen, end teknisk skole havde. Derudover kan vi fremvise de resultater, vi har opnået andre steder i landet, og vi kan svare på, hvorfor det er nødvendigt med et særligt tilbud til den målgruppe, vi henvender os til", lyder Linda Bjergs bud på, hvorfor det er lykkedes at overbevise Århus Kommune om, at uddannelsen er værd at investere i.

"Uddannelsen er lavet helt særligt til målgruppen med it-undervisning på et højt niveau. Andre uddannelser er for generelle for aspergere. Det giver ikke mening for dem at lære om noget, der ikke handler om it, når nu det er det, de gerne vil arbejde med".

På AspIT kan eleverne specialisere sig i fire grene inden for it, nemlig teknik, konstruktion af software, visualisering og quality assurance.

"Vi ved fra de andre AspIT uddannelser rundt om i landet, at faste og strukturerede forløb hen over dagen og individuel tilpasning til den enkelte elev på det lille undervisningshold giver optimale betingelser", siger Linda Bjerg.

Intet problem at få elever

Også Esbjerg er netop kommet med på landkortet over byer, der tilbyder AspIT. Derudover figurerer uddannelsen i Vejle, Skive, Odense og København. Med undtagelse af Århus har handelsskolen i Vejle indgået partnerskaber med lokale uddannelsesinstitutioner, og i alt samarbejder AspIT med 53 kommuner.

"Vi møder stor velvillighed blandt kommunerne, og når vi først er i gang et sted, har vi ikke problemer med at få elever", siger Linda Bjerg.

En af eleverne i Århus er 19-årige Thomas Weiling fra Ry, der satser på, at uddannelsen kan bane vej for et sikkert og stabilt job.

"Jeg interesserer mig især for databaser og kan allerede nu fornemme, at jeg får mulighed for at dygtiggøre mig på netop det, der interesserer mig", siger Thomas Weiling, der kombinerer uddannelsen med et studiejob i et it-firma.

"På den måde tror jeg, at jeg lærer rigtig meget. Også i forhold til at styrke mine sociale kompetencer", siger han.

Afklaringsforløb oplagt for specialskoler

Næste hold i Østjylland begynder til januar. I den forbindelse holder skolen en række informationsmøder og 20. september indledes et seks uger langt afklaringsforløb.

Her kan potentielle elever få svar på, om de er klar til at begynde på uddannelsen. Ud over en stor interesse for it, skal eleverne kunne læse og skrive dansk, kunne læse engelsk og kunne demonstrere logisk sans ved hjælp af matematik.

"Det er oplagt for specialskoler og folkeskoler at bruge det gratis afklaringsforløb som praktik, så eleverne kan snuse til uddannelsen. Men hvis vi erklærer dem egnede, forventer vi også, at de begynder på uddannelsen, så det vil være bedst for alle parter, at man på forhånd sikrer sig, at kommunen vil betale for uddannelsen", siger Linda Bjerg.

Uddannelsen er privat

AspIT har eksisteret siden 2005 og er skabt som et privat projekt af Vejle Handelsskole i samarbejde med Vejle Erhvervsudvikling og Vejle Kommune.

Projektet finansieres dels af satspuljen og dels af elevernes hjemkommuner. Uddannelsen består af seks semestre og koster samlet 750.000 kroner.

Undervisningsministeriet godkender hverken skoler eller undervisningens indhold, men målet er at afprøve en række uddannelseselementer, så der kan skabes en egentlig ungdomsuddannelse med krav til både indhold og lærernes kvalifikationer i forhold til målgruppen.

Læs mere om uddannelsen via linket til højre.

Læs mere