Debat

Debat: Respekt for håndværket

Publiceret Senest opdateret

Jo, Mette Frederiksen, det er vigtigt, at en elev i folkeskolen kan forklare, hvilke kemiske processer i vandet der får ægget til at blive til et pocheret æg. 

Hvis du mener det alvorligt, at de unge skal vælge de praktiske uddannelser, skal du forstå, at du nedgør de praktiske/musiske fag, når du siger, at den teoretiske forståelse af processerne bag frembringelsen af de konkrete produkter er ligegyldig. 

Det er lige præcis denne holdning, der er en stor del af årsagen til, at de unge ikke vælger håndværksfagene. Disse fag er for dem, som ikke kan bruge hovedet, får man indtrykket af, kun hænderne! 

Det bliver ikke italesat, at uden grundig teoretisk indsigt bliver du ikke en dygtig håndværker. Børn og unge kan sagtens sætte sig ind i teorier, hvis læringen foregår i en meningsfuld sammenhæng. Det kræver til gengæld god tid til forberedelse til lærerne. 

Folkeskolen er ikke for teoretisk, men den er for boglig. Det er to forskellige ting. 

Den med ægget og teorien smager af akademikerbashing! Den hopper de unge ikke på. De ønsker velforberedt læring, hvor teori og praksis hænger sammen. Det skaber interesse for de praktiske fag og skaber ligeværd mellem fagene. 

Og husk så lige – vi mangler ikke “hænder”. Vi mangler veluddannede mennesker uanset hvilken uddannelse. At blive omtalt som “hænder” er i virkeligheden nedgørende.