Folkeskolens leder:

100 år - så skal der ske noget nyt

Underrubrik

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Karen Ravn: I denne måned har Danmarks Lærerforening udgivet et fagblad med titlen Folkeskolen i 100 år. Bladet har hver uge 230.000 læsere, hvorfor finder du så pludselig på at udgive et månedsmagasin?

Thorkild Thejsen: Det kunne jeg give et meget langt svar på, for Folkeskolens historie rækker helt tilbage til 1883, hvor foreningens første medlemsblad udkom - dengang faktisk én gang om måneden! Ideen til månedsmagasinet Undervisere fik jeg, da det stod klart, at DLF skulle lægges sammen med Formidlerne og Speciallærerforeningen af 1981. Medlemmer, der arbejder med ernæring og sundhed og med specialpædagogik for voksne, kan jo ikke bruge et blad, der mest handler om undervisning af børn og unge. De skal selvfølgelig have noget andet.

Du har siddet og banket historier ud på folkeskolen.dk. Hvad har fået dig til at sige ja til at være redaktør for et månedsmagasin?

Karen Ravn: Som de fleste journalister rummer jeg foruden den indre nyhedshund også en lyst til at gå mere i dybden. Månedsmagasinet Undervisere giver mulighed for at fortælle om pædagogiske og uddannelsespolitiske emner, der ikke handler direkte om skolehverdagen. Det har vi ikke plads til i Folkeskolen.

Men hvor skal voksenspecialundervisere og ernærings- og husholdningsøkonomer finde artikler og debat specielt for dem?

Thorkild Thejsen: www.folkeskolen.dk har fået en række søstre på nettet: www.ernaeringogsundhed.dk, der først og fremmest er for medlemmer, der arbejder med ernæring og sundhed, www.specialpaedagogik.dk, hvor vi skriver om specialundervisning for både børn og voksne, og www.undervisere.dk, der knytter an til månedsmagasinet.

Men Karen, her i månedsmagasinet står lederen på den sidste side, hvorfor det? I Folkeskolen har den altid stået i begyndelsen af bladet.

Karen Ravn: Så er tiden vel også moden til lidt forandring. I månedsmagasinet bruger vi de første sider til at præsentere, hvad bladet byder på. Så slår vi med halen her til sidst. Og så ved vi for øvrigt, at der stort set er lige så mange, der begynder læsningen bagfra som forfra.

Men én ting, der føres uændret videre fra Folkeskolen, er, at det er redaktionens leder - ikke organisationens. Dér adskiller det nye blad sig radikalt fra Avis81 og Formidl, hvor det var formanden, der skrev lederen og redigerede bladet. Danmarks Lærerforening har selvfølgelig også en fast klumme, i dette nummer står den på side 30.

Men hvad sker der med Folkeskolen?

Thorkild Thejsen: Folkeskolen udkommer fortsat, men nu 32 gange om året i stedet for 43. Men jeg håber, at alle medlemmer kan bruge månedsmagasinet Undervisere. Det er hér, vi analyserer, giver overblik og peger på konsekvenser.

Hvis jeg skulle skrive leder nu, ville den nok have handlet om, at finansministeren truer med at flytte en hel gruppe lærere over på en ringere overenskomst, fordi staten overtager VUC og social- og sundhedsskolerne.

Karen Ravn: Ikke i denne omgang, Thorkild. Men man kan læse meget mere om det både på ernaeringogsundhed.dk og på undervisere.dk

Der er også masser af plads til at diskutere det på www.undervisere.dk/debat. Og dér vil vi også gerne høre læsernes meninger om det nye magasin. |

»Det er hér, vi analyserer, giver overblik og peger på konsekvenser«