Prøv et velbetalt job på en ø

Læsø Kommune overvejer at give et stort løntilskud for at tiltrække nye medarbejdere

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den første færge lægger til kaj klokken 9.20 om formiddagen, så umiddelbart lyder et job på Læsø måske ikke så interessant, men faktisk har Danmarks mindste kommune meget at byde på, og den vil gerne have flere ansøgere.

»Vi har under ti ansøgere, når vi slår et lærerjob op, så det ville være dejligt, hvis flere ville interessere sig for vores skole«, siger Heidi Strøm.

Hun har lidt svært ved at forstå, hvorfor folk ikke står i kø for at tage et job på Læsø Skole, hvor hun er leder, eller andre steder på Kattegatøen ud for Frederikshavn. Læsø har ud over masser af flot natur gode vilkår for billig bosættelse, for at leve økologisk og for at få et godt job med søde kolleger og søde elever.

»Vi slår på øens særlige kvaliteter, når vi søger nye medarbejdere«, siger skolelederen. »Det er naturen, et liv i balance med omgivelserne og det, at der bliver fremstillet mange økologiske produkter, herunder fødevarer«.

»Vi slår også på, at vi pædagogisk er fuldt på højde med de bedste skoler på fastlandet, og at vi lever i et beskyttet miljø, hvilket afspejler sig i skolens elevgrundlag. Den eneste form for hærværk, som vi kender, er, når nogle låser en andens cykel. Ingen kan huske koden, fordi den bliver brugt så sjældent«.

Det nyeste tiltag for at tiltrække arbejdskraft er knitrende pengesedler. Kommunalbestyrelsen står for at beslutte, at nyuddannede lærere og sygeplejersker skal have, hvad der svarer til et SU-klip om måneden det første år. På den måde får de en pose med næsten 40.000 kroner oven i den løn, de ville få, hvis de blev ansat på fastlandet.

»Man kan ikke besøge venner eller familie et andet sted i landet en onsdag aften, fordi vi er afhængige af færger. Det spiller en rolle, når vi søger nye medarbejdere. Derfor må vi på andre måder gøre det attraktivt at tage arbejde herovre«, siger Heidi Strøm.

Rune Thorup, vicesekretariatschef i Lærernes A-kasse, synes, det er en rigtig god ide at give nye medarbejdere en højere løn, sådan som man vil gøre på Læsø. Han kan varmt anbefale ledige at søge bredere omkring, også når jobbet skal findes på en ø.

»Reglerne siger, at ledige skal være parate til at påtage sig tre timer daglig transport, så der er indbygget betydelig mobilitet i systemet, og er man fri og ubundet, er det på alle måder fint at prøve kræfter med et job et helt andet sted«, siger han.

Vicesekretariatschefen mener, at det formentlig kun er få områder, der har rekrutteringsproblemer i samme omfang som på Læsø, men det er generelt en god idé at gøre det attraktivt at søge job.

»Højere løn eller bedre arbejdsforhold er et oplagt sted at sætte ind, hvis en kommune har problemer med at tiltrække arbejdskraft«, siger han.

Tilbage på Læsø. Her har man taget endnu et initiativ for at få flere lærere.

»Vi tilbyder to ansatte på skolen, der ikke har læreruddannelsen, støtte til at blive meritlærere. På den måde kan vi sikre, at vi også fremover kan levere ordentlig undervisning«, siger Heidi Strøm. |