fsgratis
”Det er glædeligt, at man har fire praktikker og ikke kun tre. Det har været underligt, at man et enkelt år på læreruddannelsen ikke var ude og være i kontakt med eleverne", siger formand for Praktiklærerforeningen Solveig Hovgaard.

Praktiklærerforeningen: Små overraskelser i bekendtgørelsen for læreruddannelsen

Formand for praktiklærerforeningen glæder sig over, at de studerende fremover får fire praktikker på læreruddannelsen. Til gengæld ærgrer det hende, at der ikke indgår en praktiklærer ved prøven på første årgang.

Publiceret Senest opdateret

Den endelige bekendtgørelse til den ny læreruddannelsen kom kort før påske. Her er der enkelte justeringer i forhold til udkastet, som var i høring.

Bekendtgørelsen beskriver flere timer, mere praktik, feedback og vejledning. Målet at give de kommende studerende en mere ambitiøs og attraktiv uddannelse, lyder det i oplægget til bekendtgørelsen fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Formand for Praktiklærerforeningen Solveig Hovgaard er glad for, at der kommer mere praktik.

”Det er glædeligt, at de studerende får fire praktikker og i stedet for de nuværende tre. Det har været underligt, at man i et helt år af læreruddannelsen ikke er ude og være i kontakt med eleverne”, siger hun.

Den nye læreruddannelse

  • En udviklingsgruppe bestående af Danske Professionshøjskoler, Kommunernes Landsforening, Danmarks Lærerforening og Lærerstuderendes Landskreds afleverede i november 2021 anbefalinger til en ny læreruddannelse til uddannelses- og forskningsministeren.
  • Der har været etableret 25 faglige grupper til udarbejdelse af i alt 30 fagbeskrivelser.
  • I alt har 91 fagpersoner været involveret i udarbejdelsen af fagbeskrivelserne.
  • Fagbeskrivelserne vil i fremtiden være maksimalt én side pr. fag.
  • Find bekendtgørelsen her

Kilde: Forsknings- og Uddannelsesministeriet

Solveig Hovgaard har læst den endelige bekendtgørelse. Her kan hun se, at der er blevet lyttet til nogle af de ting, som Praktiklærerforeningen kommenterede på i høringsfasen.

”Det er godt, at der er kommet en ekstern censor på professionsprøven, som afslutter praktikken. Det sikrer de studerende en form for retssikkerhed, at det ikke blot er en praktikansvarlig fra skolen og en undervisningsansvarlig fra læreruddannelsen, der står for det”, siger hun.

På Praktiklærerforeningens årsmøde, der blev afholdt i april, var der lidt tvivl om, hvorvidt det fremover skal være praktiklæreren, der primært står for praktikprøverne.

I bekendtgørelsen ser det umiddelbart ud til, at det også fremadrettet skal være praktiklæreren og den underviseransvarlige fra læreruddannelsen, der sammen står for det.

”Som jeg læser det, er det stadig et samarbejde. Det ville være mærkeligt, hvis man lagde det over på en praktiklærer. Det strander på lige nu, at det har de færreste, der har uddannelsen til det. Det er et ligeværdigt samarbejde mellem læreruddannelsen og praktikskolen”, siger Solveig Hovgaard.

Hun hæfter sig dog ved, at hun kan se, at der ikke indgår en praktiklærer ved prøven på første årgang.

”Det er noget, vi har undret os over. Der kunne man have valgt at inddrage en praktiklærer, men det har man valgt ikke at gøre”.

Uddannelses- og forskningsminister Christina Engelhardt understreger i en pressemeddelelse, som er udsendt i forbindelse med den nye bekendtgørelse, at lærerne gør et kæmpestort arbejde.

”Jeg er rigtig glad for, at vi allerede fra sommeren 2023 kan slå dørene op til den nye læreruddannelse. Vi giver de nye lærerstuderende en bedre uddannelse med mere faglighed, så de vil møde mere praksisnære forløb, der skal inspirere flere til at gennemføre uddannelsen og blive i faget efterfølgende”, siger hun.