Læreruddannelsen kraftigt beskåret på Odense Seminarium

På mandag tropper de nye studerende op til studiestart på Odense Seminarium. Men seminariet er overhovedet ikke er parat til at modtage dem. For den del af seminarielærernes arbejdstid, der er knyttet til undervisning, er blevet akut beskåret.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Rektor Torsten Enemærke oplyser, at beskæringen er på 20 procent, hvor tillidsmand Hans Dorf mener, at tallet nærmer sig de 30 procent. De er dog enige om, at det er uvist, hvordan undervisningen skal hænge sammen. For at købe lidt tid er 2. og 3. årgangs studiestart udskudt en uge, og 4. årgang møder tre dage senere end planlagt.

"Lige nu forhandler vi om, hvordan vi kan gennemføre studieåret, uden uddannelsen bliver invalideret, men vi kan ikke udstede en garanti for, at kvaliteten bliver den samme som sidste år", siger tillidsmand Hans Dorf.

Heller ikke rektor Torsten Enemærke vil garantere for, at uddannelsen kan holde kvalitetsniveauet.

"Men det er naturligvis vores intention. Jeg tror, forhandlingerne ender med, at de studerende får færre lektioner. Lærernes gennemsnitlige forberedelsestid bliver mindre, end den er nu, så vi skal i højere grad arbejde med projektorganiseret undervisning og flere fælles oplæg", siger rektor Torsten Enemærke.

Hans Dorf fortæller, at alle på seminariet arbejder under et enormt pres og stress for at strikke en forsvarlig studieplan sammen.

"Vi er nødt til at arbejde mindre professionelt, end vi gerne vil, og det er en stor belastning. Men vi gør, hvad vi kan, for at de studerende ikke mærker det".

De kaotiske tilstande går tilbage til dagen før sommerferien. Her meddelte ledelsen, at der manglede syv millioner kroner i forhold til budgettet og fyrede uden varsel seminarielærere svarende til 10 - 12 årsværk. De ansatte på seminariet gav ledelsen et mistillidsvotum for ikke at holde styr på tallene og for at handle i panik.

"Det er en form for ligegyldighed ikke at planlægge bedre, og i den kaotiske situation skulle ledelsen have ventet med fyringerne for at sikre en forsvarlig studiestart. Det ville udgøre en mindre risiko for studiet at bede ministeriet om økonomisk hjælp, så vi kunne ændre situationen over et år i stedet for over en måned", siger Hans Dorf.

En del af den økonomiske misere skyldes, at seminariet har oplevet et større frafald blandt de studerende, end der var budgetteret med.