Anmeldelse
Psykologi
Anvendt psykologi for lærere
En velskrevet og absolut anbefalelsesværdig nutidig psykologibog til læreruddannelsen.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
I alt 17 bidragydere har skrevet hver et kapitel i denne studiebog beregnet for lærerstuderende og lærere. Hovedtemaet er pædagogisk psykologi, og de vigtigste tilgange er underviserens relationskompetence, læringstilrettelæggelse og håndtering af problemadfærd. Der er således lagt op til en praksisnær anvendelse af psykologisk teori og metode i folkeskolen.
Fakta:
Titel: Psykologi
ISBN: 9788750042778
Pris: 349
Sider: 336
Forlag: Akademisk Forlag
Forfatterne er alle grundigt inde i deres stof. Der bygges på et bredt spektrum af teorier, der er både historiske perspektiver og opdatering til den nyeste forskning, og der afspejles stor erfaring med såvel teori som praksis. I fire afsnit belyses en række temaer af betydning for folkeskolens undervisning: "Børn og unges udvikling og identitet", "Kommunikation og samarbejde", Læring og læringsmiljø" og " Iagttagelse og analyse af interaktion og problemadfærd". Afsnittene er indrammet af to metateoretiske artikler om psykologien og pædagogikken i historisk og kulturel kontekst.
Kapitlerne har form som studieoplæg, hvilket betyder, at der er gode, korte og pædagogisk velfungerende teorifremstillinger med tilknyttede opgaver og diskussionsoplæg. Teksterne er i varierende grad direkte anvendelige i klasseværelset, men nogle af kapitlerne er fremragende med hensyn til at inddrage refleksion over læreren selv og den relationelle hverdag, hvor der undervises og samarbejdes med forældre, kolleger og ledelse.
Anvendt i studiesammenhæng fordrer bogen en velfunderet underviser, der kan uddybe og perspektivere de mange korte fremstillinger. Vil den studerende virkelig kende til teoretisk baggrundsviden, må hun gå til andre kilder. Der er enkelte henvisninger efter hvert kapitel og en omfattende samlet litteraturliste. Derimod synes registeret sparsomt.
For den uddannede lærer kan bogen opdatere viden om udvikling, læring og samarbejde og være god inspiration til overvejelse over egne aktuelle vilkår og praksis, idet den kommer grundigt omkring de fleste forhold, der har betydning for undervisning i dagens folkeskole. Foruden det nævnte kapitler om børns sociale fællesskaber, kultur, køn, individet og gruppen og mobning og konflikthåndtering.