Anmeldelse

Hvad er socialantropologi

Hvad er socialantropologi

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Hvad er socialantropologi" er en fin introduktionsbog til et fagområde, der trænger sig på i det danske uddannelsessystem. Måske i særlig grad på læreruddannelsen, hvor flere forskere i det pædagogiske fagfelt arbejder med en antropologisk indfaldsvinkel i deres forskning.

Fakta:

Titel: Hvad er socialantropologi

Forfatter: Thomas Hylland Eriksen

Oversætter: Morten Visby

Pris: 199 kroner

Sider: 186 sider

Type: Bog

Forlag: Akademisk Forlag

Thomas Hylland Eriksen er en glimrende formidler og har også her skrevet godt om et nyere forskningsfelt. Bogen er inddelt i to dele: Indgange og nedslagsfelter. I første del står i særlig grad kapitlet om fagområdets nøglebegreber stærkt. Her introduceres en række væsentlige begreber, der beskrives og forklares som fagbegreber inden for socialantropologien. Begreber, vi alle bruger som hverdagsbegreber, for eksempel person, køn, samfund, kultur, men som har en særlig betydning her. Et begreb, der har en meget anderledes betydning, er "oversættelse". Hvordan tolkes særlige begreber eller ting i en kultur? Og hvordan oversættes disse tolkninger af forskere - eller lærere for den sags skyld - der repræsenterer en anden kultur? Her åbnes der for spændende overvejelser.

Bogens anden del består af tre cases: reciprocitet - om gavegivning og deraf følgende afhængigheder, identifikation - studiet af identitetsdannelse, og slægtskab, som måske er den mest spændende.

Lidt sjov er der også, for eksempel dette udsagn om faget antropologi: Antropologi er en ret, der indeholder en elefant af empiri og en kanin af teori, men er kogt sammen på en sådan måde, at kaninen kan smages i hver eneste mundfuld! Så ved vi det og kan klogere gå videre i livet.