Kosttilskud er unødvendigt for motionister

Hvis man dyrker regelmæssig motion og spiser sundt og varieret, er der ingen fordele ved at tage kosttilskud og drikke energidrikke. Hverken hvad angår helbred eller træningsudbytte. Det konkluderer en ny rapport fra Motions- og Ernæringsrådet.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der ikke stor forskel på, om man tager kosttilskud eller ej, hvis man tilrettelægger sin træning og spiser en varieret kost, som dækker energi- og ernæringsbehovet. Forskellen på det præstationsmæssige udbytte vil være ganske lille, konkluderer rapporten "Fysisk aktivitet og kosttilskud - præstations- og helbredsmæssige aspekter for motionister".

Få præsterer bedre

I rapporten samler forfatterne videnskabelig dokumentation for virkningen af de lovlige kosttilskud og sportsprodukter, som sportsfolk og motionister typisk anvender. Det gælder for eksempel proteintilskud, kulhydratrige energidrikke og vitamin- og mineralpræparater.

Rapporten konkluderer, at kosttilskuddene og sportsprodukterne ikke forbedrer helbredet, men at der i visse situationer kan opnås små effekter på træningsudbytte og præstationsevne.

Men det er kun sportsfolk, som dyrker motion med høj intensitet eller lang varighed, der vil opleve den lille præstationsmæssig fordel ved at tage kosttilskud i forbindelse med fysisk aktivitet.

"For motionisten, der f.eks. løber 5-10 km 3-5 gange om ugen, spiller 1-1½ times badminton eller håndbold eller dyrker aerobics eller lignende aktiviteter 2-3 gange om ugen, er der ingen fordele ved indtagelse af de behandlede kosttilskud og sportsprodukter, hvad angår hverken helbred eller træningsudbytte", står der i rapporten.

Rapporten om kosttilskud og fysisk aktivitet kan læses via linket til højre, og den udkommer i dag, selvom Motions- og Ernæringsrådet er nedlagt fra 1. august i år. Rådet skal erstattes af et nyt debatskabende, nationalt forebyggelsesråd.