Anmeldelse

Liv og død - for teenagere

Liv og død - for teenagere

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I syv små film behandles temaet død, og hvordan teenagere møder den. Troels har for to år siden mistet sin storesøster, som døde af kræft, og han har derfor brug for konkret viden om, hvad der sker, når et menneske dør. Det bliver til en række besøg hos blandt andet lægen, bedemanden og i kirken.

Fakta:

Titel: Liv og død - for teenagere

Type: Dvd

Forlag: Aalborg Stift

Til tonerne af salmen "Op al den ting, som Gud har gjort" ledsages Troels rundt af filmens tilrettelægger, Hasse Boe, som fører ham fra den ene instans til den anden med faktaoplysninger om døden fra hospitalets kapel til bedemand, krematorium, stenhugger og kirkegård.

Troels er en af de tre elever i sin klasse, der har mistet en pårørende, og klasselæreren har taget temaet op, og klassen har hørt foredrag om sorg. Sammen med de to andre har Troels startet en lille sorggruppe, hvor formålet er at tale sammen om at miste.

De syv film er på mange måder et udmærket bidrag til at belyse emnet. Det er en svær balance mellem fakta med fokus på centrale temaer inden for sorg og den empatiske beskrivelse af sorgen over en 17-årigs død. Her placerer filmen sig midtimellem, hvilket giver et unaturligt og overtilrettelagt præg.

Filmens grundlag er den danske folkekirkes, hvilket fremgår af den ledsagende salme, og den omhandler døden set med danske øjne. I klasser med elever med anden etnisk baggrund kan filmen danne udgangspunkt for debat og sammenligning med andre kulturers ritualer i forbindelse med døden.