Punktlig mødetid kræver kulturændring
På Langmarkskolen tæller hvert minut, når klokken har ringet - og det er vigtigt, at alle er der til tiden, for de første fem minutter er afgørende for resten af timen.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Hvor lang tid går der fra klokken ringer til læreren er i klassen? Det har foreningen Danske Skolelever undersøgt. På tværs af landet tog eleverne en uge i træk tid på deres lærere. Resultatet var, at kun 22 procent af timerne begyndte til tiden. I gennemsnit kom lærerne tre minutter og 13 sekunder for sent.
"Det er lærernes ansvar at møde til tiden, men det er op til ledelse at indskærpe, at det er noget, man prioriterer", siger formand for Skolelederne, Anders Balle til Folkeskolen.dk.
På Langmarksskolen i Horsens lavede de kulturændringen i starten af sidste årti. Her møder alle til tiden.
"De første fem minutter er meget afgørende. Det kan præge forløbet, ikke bare den næste time, men hele stemningen resten af dagen. Lærerens signaler er afgørende. Er han parat, så bliver eleverne også parate", siger Jørn Vedel Eriksen, der er skoleleder på Langmarksskolen.
På Langmarksskolen har de undersøgt, hvor konflikterne opstår og mindst halvdelen af skoledagens konflikter opstår i frikvartererne.
"Eleverne har været ude og bevæge sig og være højrøstede. Når klokken ringer, og de søger hen mod lokalet, opstår mange af konflikterne. Derfor skal der være en voksen, der siger, at nu skal vi til at koncentrere os og dæmpe os", siger Jørn Vedel Eriksen.
Lærerne kommer ofte for sent til undervisningen
Fokus på vikarer På Langmarksskolen er de blevet overraskede over, hvor ofte lærerne ikke har kunnet være i klassen, når klokken ringer. Selvom de er opmærksomme på mødetiden.
Derfor har de indført et AKT-tilsyn, som kan sikre, at der er en voksen i klassen, når timen begynder. Lærerne kan ringe til AKT-tilsynet, hvis de kan se, at de får problemer med at nå hen til klassen.
"Specielt når eleverne ved, at de skal have vikarer, kan der blive en speciel stemning. Derfor skal vikaren være der, når klokken ringer. Jeg vil udpege vikar-situationer som et af de steder, hvor det er rigtigt skidt at komme for sent", siger Jørn Vedel Eriksen.
Ingen kommer for sent på Tune Skole
Hvert minut tæller De første par år krævede fokus på mødetiden en ekstra indsats af skolens ledelse og de lærere, der stod for at skabe præcision om mødetiden. Skolelederen skulle være tydelig både over for skolens ansatte, men også for forældre på vej til skole med børn, der ikke skyndte sig nok, selvom mødetiden var overskredet. For Jørn Vedel Eriksen handler det om at både skolens ledelse og lærerne skal sætte et eksempel.
"Jeg møder til tiden til møder, og vi starter til tiden. Når ledelsen lægger den linje over for lærerne, så smitter det også af på den måde, lærerne er over for eleverne", siger han.
Hvordan er det på din skole - kan du genkende problematikken?