Anmeldelse
Velfærdsstaten
- et system under forandring
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Det er de åbenlyse faglig-pædagogiske udfordringer for såvel lærere som elever, der bestemmer det væsentligste kriterium for valget af undervisningsmaterialer.
Når et så kompliceret emne som den danske velfærdsstat inddrages i undervisningen, er det derfor vigtigt, at eleverne dels får mulighed for indsigt i helt fundamentale forestillinger om begrebet velfærdsstat (hvad er det for områder, vi - trods visse meningsforskelle - her i landet inddrager som karakteristiske træk ved en velfærdsstat - og hvad er den historiske baggrund?), dels eksistentielt bliver udfordret som 9.-10.-klasse-elever med perspektivet 18-årig ansvarlig samfundsborger (det individuelle og kollektive ansvar - hvordan skal det fremtidige samfund indrettes og så videre?).
Den mulighed for indsigt og udfordringer findes i dette undervisningsmateriale.
I de indledende afsnit beskrives seks 'velfærdsdanskere' - Bistands-Peter, Familien Hansen, Svend fra forsorgshjemmet, ufaglærte 40-årige Jeanette, familien von Rich og folkepensionist fru Olsen. Til disse korte, fiktive og informative beskrivelser af danske samfundsborgere fra bund til top knyttes lovgivningsmæssige og statistiske fakta.
I de efterfølgende afsnit gives der fortsat informationer, men også oplæg til debat under overskrifter som 'Robin Hood eller Matthæus', 'De unge og velfærdsstaten' og 'Fattig i Danmark'.
Debatoplæggene er ikke eksplicit formuleret, men både elever og lærere kan let hale spørgsmål og problemstillinger ud af materialet og videreudbygge det med aktuelt stof fra medierne.
En synsvinkel på hele velfærdsstatsproblematikken savnes dog: Udfordringer og problemer fremkaldt af indvandrere og flygtninge.
En god ordliste forklarer ord og begreber knyttet til emnet.