Anmeldelse

Kommunismen – før og nu

– Farvel Karl Marx?

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Bent Jensen giver ikke en rød øre for den dialektiske og historiske materialisme, og da slet ikke for kommunismen. Han har desværre ret hvad angår de mange fejlslagne forsøg på at realisere et kommunistisk samfund, og det er her, bogen har sin styrke, og hvor forfatteren øser af sit overblik og sin omfattende viden. Bogen handler lidt om kommunisme og meget om især Sovjetunionens historie, dens rolle i verdenspolitikken, Den kolde Krig og Østblokkens sammenbrud. Øvrige såkaldte kommunistiske regimer, som Kinas og Cubas, får en meget summarisk omtale. Dertil en ret fyldig omtale af Danmarks Kommunistiske Partis historie.

På den baggrund konkluderes det, at kommunismen er en kostbar og afsluttet parentes i verdenshistorien. I bogen og forfatterens bevidsthed såvel som i virkeligheden fylder Sovjetunionen meget, og Stalins skygge hviler tungt over og formørker utopien. Stalin var despot og blev diktator, da det var på mode, og alle religioner og ideologier virker til legitimation af magthavernes privilegier, ligesom talrige eftersnakkere og medløbere håber at komme med i kredsen og stige i hierarkiet. De gode hensigter fortoner sig.

Det tankesæt, bedsteborgeren Marx og vennen Engells udviklede, brugte de i forsøg på at afhjælpe de umenneskelige forhold, den tids arbejdere og deres familier levede under. Religion er opium for folket, mente Marx, og kommunismen blev religion, med guddom, ypperstepræster og præster, for millioner af undertrykte, udnyttede og håbløst forarmede. Men Marx ideer har trods alt haft også megen positiv betydning for verdens udvikling, især hvis man opfatter denne som en dialektisk proces. Det kommer ikke rigtigt frem i denne bog, som noget ensidigt og polemisk beskriver de mørke sider.

Emnet er omfattende og komplekst, og de unge i dag har ikke selv oplevet tiden, hvor alt var rødt/hvidt på en anden end landsholdsmåden. Derfor er det fint med et kortfattet rids af hele problemkomplekset, men en så summarisk gennemgang kræver også en god portion forhåndsviden, som de fleste ikke har og må opsøge. I folkeskolen vil bogen derfor kun være til nytte for de ældste, mest modne, vidende og interesserede elever.

Karl Marx ligger begravet på High Gate-kirkegården i London. Jeg besøgte hans grav for få dage siden, ikke af veneration, men fordi jeg boede i nærheden af den også i andre henseender interessante kirkegård. Farvel Karl Marx?